Elektronik ticarette tüketici korunması ve bir uygulama - Biçici, Selda (My University, 2002)
Bilgisayar kullanım oranının son yıllarda büyük bir artış göstermesi 2000'li yıllarda bu hızın ivmesini daha da büyük oranda artırmıştır. Bilgisayar artık sadece işletmeler tarafından kullanılmakla kalmayıp, insanların evlerine de taşınarak Internet kullanıcılarının sayısı önemli oranda artış göstermiştir. Internet ortamı sayesinde, hem müşteri hem de işi tedarik eden açısından pazarlama süreçlerinden, pazarlama araştırmaları,planlamaları, uygulamaları ve kontrolleri süreçlerinde işletme ile müşteri arasında köklü değişimler yaratılmaktadır. Internet sayesinde, işletmeler müşterilerinin kimler olduğunu, neler istediğini ve satın almaya nezaman hazır olduklarını bildiğinde, mesajı doğrudan bunu satın alacak olanlara verebilmekte; mesajlarını tam da müşterilerinin masalarının üzerine gönderebilmektedirler. Internet, web tarzı yaşam biçimlerine olanak tanımaktadır. Bu platforma uygun bir ticaret tarzı olan elektronik ticaret olgusu hızla yaygınlaşmaya başlamış ve bir pek çok işletmenin gündemine girmiştir. Bu düşüncelerle yola çıkılarak hazırlanmış olan çalışmamızda amacımız, daha yeni yeni ivme kazandığını düşündüğümüz e-ticaretin bu aşamasında tüketiciye maksimum hizmetin ve faydaların sağlanmasının temellerini oluşturmaktır. E-ticaretin gelişmesi yolunda çok önemli adımlar attığımız bu günümüzde ve gelecekte e-ticaret alışveriş sisteminin ülkemizde yerleşip çok daha büyük kitlelere yayılmasına ön ayak olacak olan konu tüketicinin haklarının korunmasıdır. Bu amaçla, elektronik ticarette tüketici korunmasına yönelik bir uygulamaya yer verilmiştir. Bu uygulamada tüketicilerin davranışları ve tüketicileri korumaya yönelik neler yapıldığı araştırılmıştır.

Demonstration of very high recent increase of computer usage rate was grown acceleration in the twentiethComputer usage rate century. Therefore, computerComputer was used not only at the business but also at the home and the number of users was increased at hugevery important level. By means of computers, was created radical changing was created among between of the customer and business relationship at the marketing researchs, planning, applications and controls. If business knows their customers who wants to purchase something, and business knows when customers purchase something, their messages will be sent on their customercustomers tables directly. Internet is was known as a kind of life style by users. Moreover, electronic. Electronic commerce which was suitable for this platform started to spread and entered to a lot of business agendas. The following issues have been considered inIn this study prepared with this idea, the following issues have been considered: electronic commerce was started to get strong nowadays, and main of maximum serve and utility was constituted against customers. Preserve of customer justice iswas very important subject for spread and development of the electronic commerce to crowd of people nowadays and in the future and recently. A questionnaire has been applied and the results have been considered to investigate customer behaviour and preserve of customer justice.
Keywords: Elektronik Ticaret; Ticaret; Tüketicinin Korunması