İstanbul'daki beş yıldızlı otellerin stratejik grup haritasının oluşturulmasına yönelik bir araştırma - Çoruk, Gökhan (My University, 2020)
Beş yıldızlı otel gayrimenkul yatırımlarında, stratejik grup analizinin ve haritasının işlevini ve önemini anlamak, mikro ölçüde yatırımcıların hedeflerine ulaşıp ulaşamadığı, otel misafirlerinin tercihlerini ve eğilimlerini anlama; makro ölçüde ülkenin turizm politikalarının ve imar planlarının nasıl şekillenmesi gerektiği hakkında bizleri aydınlatacaktır. Elde edilen istatistikler sayesinde var olan arz talep dengesinin nasıl kurulması ve otel gayrimenkul yatırımlarının bu verilere göre nasıl şekillenmesi gerektiğini daha iyi göreceğiz. Sektördeki hangi otelin, hangi sınıfta yer aldığını anlamak ve asıl rakiplerinin hangi oteller olduğunu belirlemek, sektör yapısını anlamamıza katkı sağlaması açısından önemlidir. Bu tezde stratejik grup haritasının amacı ve faydaları ortaya konmuş ve örneklerle desteklenmiştir. Çalışmaya yön verecek ana araştırma kaynağı olarak Türkiye'de ve diğer ülkelerde konuyla alakalı yazılmış tez örneklerinden, makalelerden, dergilerden, kitaplardan çevrim içi (online) seyahat acente verilerinden, içinde yer aldığım kurum dolayısıyla edindiğim sektör deneyimlerinden, gözlemlerimden ve T.C. Devleti’ndeki yasal uygulamalardan yararlanılmıştır.Bu çalışma 6 bölümden oluşmaktadır:Birinci bölümde -giriş bölümünde- araştırmanın problemi, amacı, önemi, kapsamı, yöntemi, varsayımları ve sınırlılıkları belirtilmiştir.İkinci bölümde; turizm sektörüne ve stratejik uygulamalara dair verilmiş, bunlarla ilgili temel kavramlar açıklanmıştır.Üçüncü bölümde, stratejik grup haritasının anlaşılması ve oluşturulabilmesinde faydalı olan rakip analizi yöntemleri ele alınmıştır.Dördüncü bölümde, stratejik grup kavramı hakkında geçmişten günümüze yapılmış olan yaklaşımlar ele alınmış sonrasında stratejik grup haritasının oluşturulması anlatılmıştır. Beşinci bölümde, İstanbul’daki beş yıldızlı otellerin stratejik grup haritasının belirli boyutlar doğrultusunda oluşturulması ve haritaların yorumlanması bulunmaktadır.Altıncı yani sonuç bölümünde ise elde edilen araştırma verisi ortaya konmuş ve belirlenen hipotezin gerçekliği saptanmıştır.

Understanding the function and importance of strategic group analysis and map in five-star hotel real estate investments will enlighten us on whether micro-scale investors can achieve their goals, understanding the preferences and trends of hotel guests, and how the country's tourism policies and zoning plans should be shaped on a macro scale. Thanks to the statistics obtained, we will see better how the existing supply-demand balance should be established and how hotel real estate investments should be shaped according to these data. Most importantly, understanding which hotels in the sector are in the same group and determining which hotels are the main competitors of these hotels will contribute to our understanding of the real competition structure. In this thesis, the purpose and benefits of the strategic group map are presented and supported with examples. The relevant written thesis and articles both in Turkey and in other countries, books, journals, online travel agency data, my personal experiences and obdervations and legal practices of Turkish Republic State will be the main research method of this study.This study consists of 6 parts:In the first part which is the introduction, the problem, purpose, importance, scope, method, assumptions and limitations of the research are stated.In the second part, general informations about the strategy and tourism sector are given and the relevant basic concepts are explained.In the third part, competitor analysis methods which are useful in understanding and creating a strategic group map, are discussed.In the fourth part, the approaches from the past to the present about the concept of strategic group are discussed and then the formation of the strategic group map is explained.In the fifth part, the strategic group map of 5-star hotels in Istanbul is formed in line with certain dimensions and the maps are interpreted.In the sixth part which is conclusion, the obtained research data were presented and the truth of the related hypothesis was determined.
Keywords: analiz; analysis; Business; competition; harita strategy; İşletme; map; rakip; rekabet; rival; strateji; tourism; turizm