Klasik ve çağdaş müfessirlerin nüzul sebebi kadın olan ayetleri yorumu - Çakmak, Rumeysa İkbal (My University, 2004)
TEZ ÖZETİ Giriş bölümünde Tefsir ve Esbab-ı Nüzûl kelimelerinin anlamları üzerinde durduk. Buna göre; Tefsir; Ayetlerin manalarını açıklamak ve onlardan murad edilen sonuçları çıkarmak demektir. Sebeb-i Nüzûl ise; Hz. Peygambere bir sual ve bir hadise dolayısıyla birkaç ayetin veyahut ta bir surenin tamamının nazil olmasına etken olan şeye denir. Birinci Bölümde; Hz. Peygamberin eşlerinin inmesine sebep oldukları ayetlere yer verdik. Hz. Aişe, Hz. Ümmü Seleme, Hz. Zeynep, Hz. Hafsa, Hz. Sevde, ayetlerin inmesine tek başlarına sebep olmuşlar. Ayrıca Hz. Peygamberin eşlerinin tümü ayet inmesine sebep teşkil etmişlerdir. İkinci Bölümde; Hanım sahabelerden bahsettik. Bu bölüm iki gruptan oluşuyor. Birinci grupta, ismi bilinen hanım sahabelere yer verdik ve bu sahabelerin hayatlarından kısaca bahsettik. İkinci grupta, ismi bilinmeyen sahabeleri ele aldık ve sebep oldukları ayetleri inceledik. Üçüncü Bölümde; Gayri Müslim kadınlar hakkında nazil olan ayetleri sıraladık ve bu ayetleri, klasik ve çağdaş müfessirlerin görüşlerini sunarak tetkik ettik.

OF THESİS We pointed out interpretation and cause of descent of verse of the Koran in portion of entry. That is to say; Interpretation out meaning of verse of the Koran and concluding to it is wanted by they The reason of descent of a part of section of the Koran or number of verses of the Koran to The Prophet Muhammed due to a question or an incident is called the reason of the verses of the Koran. We mentioned in the first portion about The Prophet Muhamma's wives are pave the way for verses of the Koran. The Prophet Aişe, The Prophet Ümmü Seleme, The ProphetZeynep, The Prophet Hafsa and The Prophet Sevde paved the way for going down of verses of the Koran only they self. In addition The Prophet Muhammad's all wives paved the way for going down of verses of the Koran. We talked about lady of the companions of The Prophet Muhammed in second portion. This portion is composed of two groups. We pointed out in first group for knows name of lady of the companions of the Prophet Muhammad and we briefly talked about lives of this companions of The Prophet Muhammad. We examined unknown name of the companions of The Prophet Muhammad in second group and we researched about they paved the way for verses of the Koran. We enumerated of descended verses of Koran about non-Muslim women and investigated this verses of the Koran in detail by ppresenting the opinions of classic and contemporary interpretationists.
Keywords: Din; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Tefsir