Uluslararası denetim standartları ve Türkiye uygulaması - Bilgin, Nil Aslı (My University, 2006)
Bu çalısmada Uluslararası Denetim Standartları ve bu standartların Türkiye uygulamaları incelenmistir. Bu konu incelenirken Uluslararası Denetim Standartları’nın kapsamı ve Türkiye’de denetimle ilgili yapılan düzenleme ve uygulamaların Uluslararası Denetim Standartları ile karsılastırılması yapılmıstır. Çalısmanın birinci bölümünde denetim kavramına genel olarak deginilerek, denetimin önemi ve gelisimi açıklanmıstır. _kinci bölümde Uluslararası Denetim Standartları’nın olusturulması ve Türkiye ve dünyada denetime iliskin düzenleyici kurumlar hakkında bilgi verilmistir. Üçüncü bölümde ise Uluslararası Denetim Standartları ayrı ayrı incelenip Türkiye uygulamaları ile karsılastırılmıstır. IFAC (Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu) na baglı olarak faaliyet gösteren Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB) tarafından hazırlanan Uluslararası Denetim Standartları incelenirken Genel prensip ve Sorumluluklarla _lgili Standartlar, Risk Degerlemesi ve Risklere Karsı Alınan Önlemlerle _lgili Standartlar, Denetim Kanıtı ile _lgili Standartlar, Diger Çalısmaların Kullanımı ile _lgili Standartlar, Denetim Sonuçları ve Raporlamaya _liskin Standartlar ve Özel alanlarla ilgili standartlar olarak bölümlere ayrılmıstır. Uluslararası Denetim Standartları’nın Türkiye uygulamaları ile karsılastırılmasında ise Türkiye uygulamaları olarak 3568 sayılı kanun, Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nda yapılan düzenlemeler incelenmistir.

In this study International Auditing Standards and Turkish applications is researched. When researching this subject we have study on the scope of International Auditing Standards and compared with Turkish applications. Audit concept, importance and development of the audit disclosed generally in the first section of the thesis. In the second section forming of the International Auditing Standards and regulating organizations in Turkey and the world about auditing is researched. In the third section each of the International Auditing Standard disclosed and compared with the related Turkish applications. International Auditing Standards which is prepared by International Auditing and Assurance Standard Board (IAASB) operating related to IFAC (International Federation of Accountants) parted International Auditing Standards as general principles and responsibilities, risk assessment and response to assessed risks, audit evidence, using work of others, audit conclusions and reporting and specialized areas. When comparing International Auditing Standards with Turkish applications Arrangements of Law No 3568, Capital Market Law and Turkish Commercial Law Draft is studied as Turkish Applications.
Keywords: Denetim_Muhasebe; Denetim_Standartlar_Türkiye