Koruyucu hekimlikte D vitamininin önemi: Kronik hastalıklardan korunma - (:unkn) unknown (My University, 2005)
D vitamini (D vit) 750 milyon yıldır evrende bulunan en eski hormonlardan biridir. Doğumdan ölüme kadar büyüme, gelişme ve sağlıklı bir iskelet sisteminin sağlanması için gereklidir. D vit eksikliği çocuklarda raşitizm, erişkinlerde ise osteoporoz ve osteomalazi nedenidir. Çok sayıda epidemiyolojik çalışma, güneş ışınının deride D vit üretimiyle iskelet sistemi dışında da etki göstererek prostat kanseri ve meme kanseri gibi bazı kanserler, tip I diyabet, romatoid artrit, multipl skleroz, hipertansiyon vb. çeşitli kronik hastalıkları önlemede önemini desteklemektedir. D vit eksikliğinin önlenmesinde en kolay yol "orta derece" güneş ışını alımı, gereksiniminin güneş ışınıyla karşılanamaması durumunda ise D vit desteğidir. Serum 25(OH)D düzeyinin kontrolu ile D vit eksikliğinin izlemi kronik hastalıklardan korunma için önemlidir.

Vitamin D is one of the earliest hormones that exists in the universe since 750 million years. It is necessary from birth to death for growth, development and skeletal health. Vitamin D deficiency causes rickets in childhood, osteoporosis and osteomalacia in adults. There are a number of epidemiologic studies evaluating the preventive role of sunlight exposure anD vitamin D in some chronical diseases. Prostate, breast and colon cancers, type I diabetes, rheumatoid arthritis, multipl sclerosis, hypertension are some of these conditions. The easiest way of prevention from vitamin D deficiency is mild sunlight exposure. Vitamin D supplementation is necessary when the requirement is not met by sunlight exposure. Serum 25(OH)D levels are important in monitoring vitamin D status.
The importance of vitamin D in preventive medicine: Chronical disease prevention
Keywords: Pediatri