Türk bankacılık sektöründe mobil bankacılığın bireysel krediler açısından incelenmesi - Deveci, Mine (My University, 2019)
TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE MOBİL BANKACILIĞIN BİREYSEL KREDİLER AÇISINDAN İNCELENMESİBankalar, teknoloji yatırımlarını arttırarak dijital çağa uyum sağlamışlardır. Akıllı telefonların kullanımın yaygınlaşması ile bankalar da mobil bankacılık uygulaması geliştirmişlerdir. Bu çalışmada, yeni bir mobil bankacılık işlemi olan bireysel kredi kullanımının toplam kredi hacmindeki payının değişim incelenecektir. Aynı zamanda mobil bankacılık kullanım tercihi, internet bankacılığı kullanımına göre değerlendirilecektir. Mobil bankacılıkta kredi kullanımının yeni bir işlem olması nedeniyle 2017- 2018 yıllarına ait üçer aylık veriler bulunmaktadır. Uygulamaya sahip bankaların paylaştıkları veriler ile tüketici kredisi kullandıran tüm bankaların paylaştıkları veriler kullanılacaktır. Yapılacak analiz için Mann Whitney U testi ile regresyon analizi kullanılacaktır. Elde edilecek sonuçlar anlamlılıklarına göre değerlendirilecek ve grafikler ile detaylı olarak açıklanacaktır. Bu çalışma ile mobil bankacılık kullanımında yaşanan artışın internet bankacılığından yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yeni bir teknoloji olmasına karşın, bireysel kredi hacmi içindeki payının hızla arttığı ve bu artışın internet bankacılığından yüksek olduğu görülmüştür. Mobil bankacılığın bankalara, müşterilere ve özellikle de kredi hacmine etkisinin olumlu yönde olduğu söylenebilmektedir.İÇİNDEKİLERÖZET………..…………………………………………………………………………..iABSTRACT…...……………………………………………………………………….iiiTABLO LİSTESİ……..……………………………………………………………… .vŞEKİL LİSTESİ…...………………………………………………………………… viGRAFİK LİSTESİ..…………………………………………………………………..viiKISALTMALAR...…………………………………………………………………...viiiGİRİŞ………...……………………………...…………………………………………..11.BANKACILIK SİSTEMİ VE MOBİL BANKACILIK KAVRAMINA BAKIŞ…31.1.BANKACILIK SİSTEMİNİN KAVRAMSAL AÇIKLAMASI………………….31.2.BANKACILIĞIN TARİHSEL GELİŞİMİ…………………………………………41.2.1.Dünyada Bankacılık Sisteminin Oluşumu……………………...…………………51.2.2.Türk Bankacılık Sisteminin Tarihsel Gelişimi……………………………………71.2.3.BANKACILIK TÜRLERİ………………………………………………………16 1.2.3.1.Kurumsal Bankacılık Kavramı……….………………………………………..161.2.3.2.Ticari Bankacılık………………………………………………………………171.2.3.3.Bireysel Bankacılık…………………………………………………………….171.3.MOBİL BANKACILIK KAVRAMI VE GELİŞİMİ……………………………..181.3.1.Dijital Bankacılık Kavramı ve Gelişimi………………………………………....191.3.2.Dijital Bankacılık Türleri………………………………………………………...23 1.3.2.1.ATM Bankacılığı………………………………………………………………24 1.3.2.2.Telefon Bankacılığı……………………………………………………………261.3.2.3.İnternet Bankacılığı……………………………………………………………271.3.2.4.Mobil Bankacılık………………………………………………………………311.3.3.Mobil Bankacılığın Dünyada İşleyişi……………………………………………341.3.4.Türkiye’de Bireysel Mobil Bankacılığın Durumu……………………………….371.3.5.Mobil Bankacılığın Faydaları……………………………………………………412.KREDİNİN TANIMI VE BİREYSEL KREDİLER………………………………432.1.KREDİNİN TANIMLANMASI………………………………………………….432.2.KREDİNİN SINIFLANDIRILMASI…………………………………………….442.2.1.Nitelik Açısından Krediler……………………………………………………….442.2.2.Kullandırım Amacı Açısından Krediler…………..……………….…………......45 2.2.3.Vade Açısından Krediler…………………………………………………………452.2.4.Teminat Açısından Krediler……………………………………………………...462.3.BİREYSEL KREDİ TÜRLERİ……………………………………………………472.3.1.İhtiyaç Kredileri………………………………………………………………….482.3.2.Konut Kredileri…………………………………………………………………..492.3.3.Taşıt Kredileri……………………………………………………………………512.3.4.KrediKartları……………………………………………………………………..512.4.BİREYSEL KREDİ TALEBİ…………………………………………………......54 2.4.1.Bireysel Kredi Talebinin Şube Kanalı İle Yapılması…………………………….552.4.2.Bireysel Kredi Talebinin Mobil Şube Kanalı İle Yapılması……………………..563. TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİREYSEL MOBİL BANKACILIK KULLANIMI VE MOBİL BANKACILIK ÜZERİNDEN KREDİ KULLANIMININ TOPLAM KREDİ HACMİNDEKİ DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ………………583.1. ARAŞTIRMANIN AMACI……………………………………………………….583.2.ARAŞTIRMANIN KISITLARI……………………………………………………593.3.KULLANILACAK İSTATİSTİKİ YÖNTEM…………………………………….603.3.1.Çoklu Regresyon Modeli…………………………………………………………603.3.1.1.Bağımlı Değişken………………………………………………………………623.3.1.2.Bağımsız Değişken……………………………………………………………..623.3.2.Otokorelasyon…………………………………………………………….............623.3.3.Durbin Watson……………………………………………………………………633.3.4.Mann-Whitney U………………………………………………………………....643.4.VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI………………………………………………..663.5.ARAŞTIRMANIN HİPOTEZİ VE ANALİZİNİN AÇIKLANMASI……………..70SONUÇ...………………………………………………………………………………90KAYNAKÇA…………………………………………………………………………..93

ANALYSING MOBILE BANKING IN TERMS OF INDIVIDUAL CREDIT IN TURKISH BANKING SECTORBanks have adapted to the digital age by increasing their investments in digital technologies. With the use of smart phones getting more and more common, banks have started to develop mobile banking applications. Goal of this study is to examine and determine the change in the ratio of individual loan usage in total volume of loans. Also, mobile banking usage preference will be evaluated in accordance with internet banking usage. Due to the usage of loan in mobile banking is a new transaction, there are quarterly data for 2017- 2018. The data which will be used were shared by banks that have mobile applications and banks providing consumer loans. For this analysis, Mann Whitney U test and regression analysis will be used. The results will be evaluated according to their significance and will be explained in detail with the graphics In light of this study, it is determined that the increase in mobile banking usage is higher than internet banking. Although it is a new technology, it is observed that the share of personal loan volume has increased rapidly and it is seen that, this increase is higher than internet banking. It can be said that the effect of mobile banking on banks, customers and especially loan volume is positive.İÇİNDEKİLERÖZET………..…………………………………………………………………………..iABSTRACT…...……………………………………………………………………….iiiTABLO LİSTESİ……..……………………………………………………………… .vŞEKİL LİSTESİ…...………………………………………………………………… viGRAFİK LİSTESİ..…………………………………………………………………..viiKISALTMALAR...…………………………………………………………………...viiiGİRİŞ………...……………………………...…………………………………………..11.BANKACILIK SİSTEMİ VE MOBİL BANKACILIK KAVRAMINA BAKIŞ…31.1.BANKACILIK SİSTEMİNİN KAVRAMSAL AÇIKLAMASI………………….31.2.BANKACILIĞIN TARİHSEL GELİŞİMİ…………………………………………41.2.1.Dünyada Bankacılık Sisteminin Oluşumu……………………...…………………51.2.2.Türk Bankacılık Sisteminin Tarihsel Gelişimi……………………………………71.2.3.BANKACILIK TÜRLERİ………………………………………………………16 1.2.3.1.Kurumsal Bankacılık Kavramı……….………………………………………..161.2.3.2.Ticari Bankacılık………………………………………………………………171.2.3.3.Bireysel Bankacılık…………………………………………………………….171.3.MOBİL BANKACILIK KAVRAMI VE GELİŞİMİ……………………………..181.3.1.Dijital Bankacılık Kavramı ve Gelişimi………………………………………....191.3.2.Dijital Bankacılık Türleri………………………………………………………...23 1.3.2.1.ATM Bankacılığı………………………………………………………………24 1.3.2.2.Telefon Bankacılığı……………………………………………………………261.3.2.3.İnternet Bankacılığı……………………………………………………………271.3.2.4.Mobil Bankacılık………………………………………………………………311.3.3.Mobil Bankacılığın Dünyada İşleyişi……………………………………………341.3.4.Türkiye’de Bireysel Mobil Bankacılığın Durumu……………………………….371.3.5.Mobil Bankacılığın Faydaları……………………………………………………412.KREDİNİN TANIMI VE BİREYSEL KREDİLER………………………………432.1.KREDİNİN TANIMLANMASI………………………………………………….432.2.KREDİNİN SINIFLANDIRILMASI…………………………………………….442.2.1.Nitelik Açısından Krediler……………………………………………………….442.2.2.Kullandırım Amacı Açısından Krediler…………..……………….…………......45 2.2.3.Vade Açısından Krediler…………………………………………………………452.2.4.Teminat Açısından Krediler……………………………………………………...462.3.BİREYSEL KREDİ TÜRLERİ……………………………………………………472.3.1.İhtiyaç Kredileri………………………………………………………………….482.3.2.Konut Kredileri…………………………………………………………………..492.3.3.Taşıt Kredileri……………………………………………………………………512.3.4.KrediKartları……………………………………………………………………..512.4.BİREYSEL KREDİ TALEBİ…………………………………………………......54 2.4.1.Bireysel Kredi Talebinin Şube Kanalı İle Yapılması…………………………….552.4.2.Bireysel Kredi Talebinin Mobil Şube Kanalı İle Yapılması……………………..563. TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİREYSEL MOBİL BANKACILIK KULLANIMI VE MOBİL BANKACILIK ÜZERİNDEN KREDİ KULLANIMININ TOPLAM KREDİ HACMİNDEKİ DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ………………583.1. ARAŞTIRMANIN AMACI……………………………………………………….583.2.ARAŞTIRMANIN KISITLARI……………………………………………………593.3.KULLANILACAK İSTATİSTİKİ YÖNTEM…………………………………….603.3.1.Çoklu Regresyon Modeli…………………………………………………………603.3.1.1.Bağımlı Değişken………………………………………………………………623.3.1.2.Bağımsız Değişken……………………………………………………………..623.3.2.Otokorelasyon…………………………………………………………….............623.3.3.Durbin Watson……………………………………………………………………633.3.4.Mann-Whitney U………………………………………………………………....643.4.VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI………………………………………………..663.5.ARAŞTIRMANIN HİPOTEZİ VE ANALİZİNİN AÇIKLANMASI……………..70SONUÇ...………………………………………………………………………………90KAYNAKÇA…………………………………………………………………………..93
Keywords: Bankacılık; Banking; Bireysel İhtiyaç Kredisi; Credit; Individual Loan; Kredi Hacmi; Mann Whitney U Test; Mann Whitney U Testi; Mobil Bankacılık; Regression Analysis; Regresyon Analizi Mobile Banking; Volume of Loan