Serum chemerin levels in women with polycystic ovary syndrome - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı serum chemerin seviyeleri ile polikistik over sendromlu hastaların metabolik parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Chemerin adipozite, insulin rezistansı ve metabolik sendrom ile ilişkilidir ve bulgulara polikistik over sendromunda da sık rastlanır.Metod: Bu çalışma prospektif bir vaka-kontrol çalışması olarak planlandı. Kliniğimize başvuran 35 polikistik over sendromlu hastanın metabolik, biyokimyasal ve antropometrik parametrelerini, yaş ve vücut kitle indeksleri eşleştirilmiş 30 kontrol hastasıyla karşılaştırdık.Bulgular: Polikistik over sendromlu hastaların serum chemerin seviyeleri ile kontrol grubunun serum chemerin seviyeleri benzerdi. Polikistik over sendromlu hastalarda serum chemerin seviyeleri, DHEAS (r=0.427, p=0.011) ve LH (r=0.407, p=0.015) seviyeleri ile korele idi. Normal kilolu polikistik over sendromlu kadınlarda serum chemerin ile lipoprotein-a seviyeleri arasında negatif korelasyon tespit edildi (r=-0.426, p=0.043), kilo fazlası olan polikistik over sendromu hastalarında ise chemerin ve trigliserit seviyeleri arasında negatif korelasyon tespit edildi (r=-0.669, p=0.024). Obez kontrol grubunda serum chemerin seviyeleri ile C-reaktif protein seviyeleri arasında pozitif korelasyon tespit edildi (r=0.738, p=0.037). Sonuç: Bu çalışmada chemerinin polikistik over sendromunun patofizyolojisinde açık bir rol oynadığı gösterilemedi, fakat sendromun gelişimine olası katkıları gelecekteki daha ayrıntılı çalışmalarla araştırılmalıdır.

Objective: The aim of this study is to investigate the association of serum chemerin levels with metabolic parameters of women with polycystic ovary syndrome. Chemerin is an adipocytokine associated with adiposity, insulin resistance and metabolic syndrome, all of which are frequently observed in polycystic ovary syndrome.Methods: This is a prospective case-control study. We compared the metabolic, biochemical and anthropometric parameters of 35 women with polycystic ovary syndrome and 30 body mass index and age matched controls.Results: Chemerin levels of women with polycystic ovary syndrome were similar to that of the control group. Chemerin levels correlated positively with DHEAS (r=0.427, p=0.011) and LH (r=0.407, p=0.015) levels in women with polycystic ovary syndrome. There was a negative correlation between chemerin and lipoprotein-a levels in normal weight women with polycystic ovary syndrome (r=-0.426, p=0.043) and there was a negative correlation between chemerin and triglyceride levels in overweight women with polycystic ovary syndrome (r=-0.669, p=0.024). In obese control group chemerin correlated positively with C-reactive protein levels (r=0.738, p=0.037).Conclusion: In this study we could not detect a definitive role of chemerin in the pathophysiology of polycystic ovary syndrome, but its probable role in the development of the syndrome should be investigated with more detailed studies in the future.
[Polikistik over sendromlu kadın hastalarda serum chemerin seviyeleri]
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji