Ribana örgülerde çekimin ve ilmek sıklığının dokuya etkileri - Yüksek, Metin (My University, 2001)
Çalışmada % 100 pamuk elyafı kullanılarak elde edilen Ne 20/ 1 iplikler kullanılmıştır. Bu ipliklerle üç farklı örgüdeki Ribana kumaşların, çekim ve sıklık farklılıkları ile kumaşlara uygulanan rahatlatma işlemlerine bağlı olarak göstermiş oldukları farklılıklar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırma dört ana bölümden oluşturulmuştur. 1. Bölümde; Temel örmecilik bilgileri ve literatür özetlerini içermektedir. 2. Bölümde; Araştırmada kullanılan örgü kumaşları ürettiğimiz hammaddelerin özellikleri ve örme makinelerinin genel özellikleri bulunmaktadır. 3. Bölümde; Kullanılan örgü makinesinin özellikleri, numune kumaşlara uygulanan rahatlatma yöntemleri ve araştırmada yapılan testler ile bu testlerde kullanılan cihazların özellikleri verilmiştir. 4. Bölümde ise testler sonucunda elde edilen değerler tablolar ve grafikler halinde verilerek değerlendirme yapılmıştır.

In this work, %100 cotton yarns of Ne 20/ 1 were used. The differences of shrinkages, tightness and the relaxation behaviour of three different types of Ribana fabrics knitted by these yarns were investigated. This work consists of four main chapters: In the first chapter, basic information on knitting and the literature survey were given. The second chapter deals with the properties of the raw materials used for the production of the knitted fabrics and the main features of knitting machinery. In the third chapter, the features of the knitting machine that was employed in this work, the relaxation methods applied to the fabrics, the test methods and the equipment used in these tests were explained. In the fourth chapter, the test results and the conclusive remarks were presented by various tables and graphs.
Keywords: TEKSTİL