Kurumlarda toplam kalite yönetimi açısından eğitim ihtiyaç analizinin gerekliliği ve bu konuda bir örnek - Gökçe, Çiğdem (My University, 2007)
Dünya; sürekli bir değişim ve gelişim göstermektedir, bununla birlikte de mevcut çalışanların sahip olduğu bilgi, beceri ve yetenekler yetersiz kalmakta ve bunun sonucunda eğitim ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Kurumlar iki nedenle eğitime ihtiyaç duyarlar; mevcut sorunlar ve ileride ortaya çıkabilecek potansiyel sorunlar. Eğitim ihtiyaç analizine gereken önemin verilmesi eğitim programlarının başarısı için büyük önem taşımaktadır. Eğitim ihtiyaç analizi süreci 3 aşamadan oluşur; organizasyonel analiz, görev analizi, kişi analizi. Yapılan araştırma ile ISO belgesine sahip kurumların çalışanlarının yeterli ve gerekli bilgilere sahip olmadıkları, uygulamada ciddi sorunlar yaşandığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla bu kurumların ISO’dan toplam kalite yönetimine geçmeleri süreklilik, karlılık, büyüme gibi başarı hedeflerine ulaşmalarını da sağlayacaktır. Toplam kalite yönetimine göre önemli olan süreç ve insan odaklı olmaktır. Dolayısıyla kurumların çalışanlarına yatırım yapması gerekmektedir. Her alanda yaşanan değişim ve gelişmeler kaçınılmazdır ve bunların en büyük silahı eğitimdir. Doğru bir eğitim için ise eğitim ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi hayati önem taşımaktadır. ABSTACT The world is changing day by day. However, knowledge and skills employees have are not sufficient therefore demand for education arises. Organizations require education because of two main reasons; one is current problems and the other one is foreseeable problems. It is vital that importance of needs analysis is apprehended thoroughly. Needs analysis consists of three steps; organizational analysis, task analysis, human analysis. A research has shown that in organizations with ISO certificate, employees don’t have satisfactory knowledge and experience serious difficulties in implementation. Therefore preferring Total Quality Management system to ISO could help organizations maintain continuity, profitability and success. Total Quality Management is both process and human-based so that organizations should invest on employees. Change is inevitable and education is the key. For better education, needs analysis should be performed correctly.
Keywords: Eğtim_Toplam Kalite Yönetimi; Liderlik; Müşteri İlişkileri; Müşteri Odaklılık; Sürekli Gelişme; Toplam Kalite Yönetimi; Yaratıcılık