Soya yağı metil esterden elde edilen biodizelin dizel motorlarında alternatif yakıt olarak kullanımı - Güçvardar, Efkan (My University, 2006)
SOYA YAĞI METİL ESTERDEN ELDE EDİLEN BİODİZELİN DİZEL MOTORLARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANIMI Dünyamızın enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşılayan fosil kökenli yakıtların (petrol, doğalgaz ve kömür) stoklarının önümüzdeki 40-50 yıl içerisinde tükeneceği tahmin edilmektedir. Kaynakların yenilenebilir ve çok çeşitli oluşu sınırlı petrol rezervleri karşısında alternatif yakıt olarak bitkisel yağların kullanılmalarını daha da cazip hale getirmiştir. Ülkemizin motorin tüketimi göz önüne alındığında boş duran tarım topraklarımızın bu amaçla kullanılmasından yaratılacak ekonomik girdinin boyutları çok yüksek meblağlarda olacaktır. Bu deneysel çalışmada da dizel yakıtının içersine, %2, %5 ve %10 oranlarında soya yağından yapılmış biyomotorin içerecek şekilde karışımlar hazırlanarak hem dizel yakıtı ile hem de hazırlanan dizel-biyomotorin karışımları ile bir dizel motorunda test edilmiştir. Daha önce tek silindirli veya dört silindirli fakat düşük silindir hacmine sahip dizel motorları kullanılarak biodizelin dizel motorlarında alternatif yakıt olarak kullanımı ile ilgili performans ve egzoz emisyon değerlerinin incelendiği çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada ise 6 silindir sayısına sahip 7,3 litre motor hacminde bir dizel motorunda biodizelin tam yük-değişik devir ve sabit yük-değişik devirlerde tork ve güç değerleri, egzoz emisyon değerleri ve yakıt tüketim değerleri incelenerek dizel motorları için alternatif yakıt olabilirliliği araştırılmıştır. Yapılan testler sonucunda, dizel yakıtı ve dizel-biyomotorin karışımları ile çalıştırılan yüksek silindir hacmine sahip dizel motorunda ölçtüğümüz güç, tork ve egzoz emisyon değerleri birbirlerine yakın seviyelerde olması nedeniyle soya yağından yapılmış biyomotorinin alternatif bir yakıt olabilirliği belirlenmiştir.

USAGE OF BIODIESEL DERIVED FROM SOY OIL METHYL ESTHER IN DIESEL ENGINES AS AN ALTERNATIVE FUEL It is assumed that fossil-based fuel stocks, which cover %70 of World’s energy demand, will be totally exhausted in 40-50 years period. Large number of alternatives and renewal resources of vegetable oils make them a strong option to fossil-based fuels. Possible usage of Turkey’s inactive agricultural lands for this purpose will create great amount of economic income. Besides, researches on vegetable oil for this purpose will increase production capacity and helps economic activation for inactive agricultural lands. In this experimental work, diesel fuel and mixtures of biodiesel extracted from soy oil with mixture ratios of 2%, 5% and 10% with diesel fuel are tested on a diesel engine. Engines used in such experiments (experiments for the analysis of the usage of biodiesel in diesel engines as an alternative fuel with regard to performance and exhaust emission concerns) were limited to single cylinder or 4-cylinder engines with low cylinder volumes up to now. Experiment conditions in this research are as follows: ·The engine runs under full load ·Engine speed is variable ·Engine is a 6 cylinder diesel type with 7.3 litre cylinder volume The purpose of the experiment is to analyze exhaust emissions and fuel consumption and make use of this data for examining the possibility of biodiesel as an alternative fuel in diesel engines. Results of these tests showed that power, tork, exhaust emulsion and fuel usage values of biodiesel fuel with soybean oil are close to normal diesel fuel values. Therefore, biodiesel with soybean oil can be an alternative fuel for diesel motors.
Keywords: Dizel Motorlar; Makine Eğitimi; Motorlar