Atatürk dönemi’nde türk kimliğinin inşası ve 1930-1938 basını - Çelik, Ramazan (My University, 2009)
ATATÜRK DÖNEMİ’NDE TÜRK KİMLİĞİNİN İNŞASI VE 1930– 1938 BASINI Modern milliyetçilik akımı 1789 Fransız İhtilali ile başlamıştır. Çokuluslu yapıya sahip olan Osmanlının son dönemde bu akımdan etkilendiği bir gerçektir. Özellikle Balkanlarda yer alan uluslar bağımsızlığını ilan etmeye başlayınca, Osmanlı iç siyasetinde de farklı siyasi modeller ortaya çıkmıştır. Bu akımların en önemlisi olarak ortaya çıkan Türkçülük akımı, kimlik bunalımı yaşayan Osmanlıda önce kültürel, sonrasında siyasal bir akım özelliği taşımıştır. Özellikle Rusya doğumlu Türklerin katkıları ile şekillenmeye başlayan siyasal model, Mustafa Kemal Atatürk tarafından bir devlet politikası olarak benimsenmiş ve Türkçülük, Cumhuriyet ideolojisi olarak çağdaşlaşma, uluslaşma, laiklik temelleri üzerinde inşa edilmiştir. Çalışmamızın amacı Türkçülük akımın Osmanlı iç siyasetinde anlam kazanmasının, sadece Osmanlı aydınlarına bağlanmaması gerektiği ve Rusya Türklerinin bu akıma vermiş olduğu desteğin altını çizmekti. Yeni Türkiye Cumhuriyeti, sınırları belli bir vatan toprağı üzerinde, herkesin eşit olduğu, modern yurttaşlık düşüncesi ile anlam kazanmıştı. Atatürk milliyetçiliği de diyebileceğimiz yeni kimlik, ırkçı karakter taşımayan milli bir birliktelikti ve Atatürk devrimleri ile toplumun yeniden inşası anlamına gelmekteydi. Toplumun yeniden inşa sürecini 1930–1938 dönemi Cumhuriyet ve Son Posta gazetelerinde yapmış olduğumuz araştırmayla anlatmaya çalıştık. Türk kimliğinin inşasının daha çok tam bağımsızlıkla, milli birlik ve bütünlük ile anlam kazanan somut vatan bilinciyle, Atatürk İlke ve İnkılapları’yla, 1930’larda ortaya çıkan Türk tarih ve dil tezleriyle anlam kazandığını gördük. Basın araştırmamızda, Atatürk milliyetçiliğinin dar bir milliyetçilik olmadığı, toplumun bütününü kapsayan çağdaş temelli bir toplumsal devrim olduğu gerçeği ile karşılaştık.

THE CONSTRUCTION OF TURKISH IDENTITY IN ATATÜRK PERIOD’S BETWEEN 1930–1938 PRESS Modern nationalist movement began with the French Revolution. It is true that the Ottomans have been influenced by this courant. Especially, after the declaration of independence of the nations in the Balkans, different political models have raised within the Ottoman domestic political structure. The most important of these courants, Turkism, have taken first a culturel then a political dimension in the Ottoman world, having pushed to an identity crisis The political model shaped mainly by the Russia born Turkish thinkers, have been adopted as a state policy by Mustafa Kemal Atatürk Turkism has been constructed as the ideology of the Republic, on the basis of modernisation, national unity and secularism. The aim of our work was to show and underline the influence of the Russia born Turks. The new Turkish rebuplic made sense with the equity of everyone, based on the modern civic society on the patriarcal territory defined by the borders. The new identity that we can call Atatürk nationalism was a national unity having nothing to do with etnicity and an this meant the reconstruction of the society with the Atatürk reforms. I tried to describe the reconstruction of the new society by examining the copies of the papers Cumhuriyet and Son Posta in between 1930-1938. I observed that the Turkish national identiy was a product of the patriarcal consciesness derived from the national unity . Throughout my researches I noticed that Atatürk nationalism had nothing to do with a narrow minded nationalism, on the contrary she represented a modern social revolution covering the whole society.
Keywords: Atatürkçülük; Basın; Gazetecilik; Türkçülük_Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, T. C. Cumhurbaşkanı 1, 1881-1938