Türkiye'nin Somali Devlet kurumlarının yerleşmesine yönelik çabaları - Heyle, Abdullahi Nur (My University, 2018)
1991 yılında SSCB’nin dağılması ile birlikte dünya düzeni değişmeye başlamıştır. Dengelerin değişmesi sonucunda birçok ülkede iç savaşlar baş göstermiştir. 1990’larda Somali’de meydana gelen iç savaşı yakın dünya tarihinin en uzun süren iç savaşlardan biri olmuştur. Uzun süren iç savaş nedeniyle Somali’de devlet düzeni kaybolmuştur. Son zamanlarda Somali yıkılan devlet kurumlarını yeniden inşa etmeye çalışmaktadır. Somali’de yıkılan devlet kurumlarının yeniden faaliyete geçirilmesi için uluslararası desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye, Somali devletinin yeniden inşa edilmesi için birçok açıdan destek sağlamaktadır. Son 7 yılda Türkiye’nin Somali’ye verdiği çeşitli yardımlar, uluslararası ilişkilerde önemli çalışma konusu olmuştur. Bu çalışmada, Türkiye’nin Somali’de devlet inşa sürecinde rolü anlatılmaya çalışılmaktadır.

After dissolution of USSR in 1991 the World order had been started to change. With the resul of the changing power balance, civil war was emerged in many countries. Somali civil war became one of the longest sivil war in the recent history. Due to prolonged civil war, Somali lost law and order. Recently, Somali is trying to re-establish govermental institutions of the country. However, Somali is needed international support to bring it’s public institutions functional again. İn accordance with this purpose, Turkey is supporting Somali in different sides. The last 7 years Turkey’s various aid toward Somalia has became important research field in the international relation studies. This study will try to provide iforormation about Turkish-Somali relations with focus on the Turkey’s role in the Somali state building process.
Keywords: 1991-; Development Aid; Devlet İnşası Devlet Kurumları; Dış ekonomik ilişkiler; Economic conditions; Economic policy; Ekonomik durum; Ekonomik politika; Foreign economic relations; Goverment Institutions; Humaniterian Aid; İnsani yardımı; Kalkınma Yardımı; Politics and government; Siyaset ve yönetim; Somali; Somalia; State-Building; Turkey; Türkiye