Establishing mitigation strategies for energy related emission for Turkey using the markal family of models - Sağlam, Mustafa (My University, 2010)
MARKAL MODELİ KULLANILARAK TÜRKİYE İÇİN ENERJİ ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNDEN KAYNAKLANAN SALIMLA-RIN AZALTILMASINA YÖNELİK STRATEJİLERİN OLUŞTURULMASI Atmosferdeki sera gazları miktarındaki artışın sebep olduğu çevresel bozulma ve iklim değişikliğinin, yetersiz enerji planlama sonuçlarından kaynaklandığı evrensel bir yaklaşımdır. Bu çalışma; tüm Türkiye enerji sektöründe alınabilecek çeşitli tedbirlerin ekonomik maliyeti ve enerji üretim ve tüketiminden kaynaklanan salımın düşürülmesi ile ilgili algılamayı ve azaltım seçeneklerini geliştirmeyi, problemin hem Türkiye tarafını çözmeyi, hem de dünyadaki bu yöndeki çözüm gayretlerine katılmayı hedeflemiştir. Bu çalışmada kullanılan “Standard MARKAL” modeli, Türkiye’nin bütün enerji sistemini oluşturan; enerji taleplerini, sermaye gereksinimlerini, teşvik yatırım maliyetlerini, sera gazı salımlarını, çevrim, süreç ve kaynak teknolojilerini tek bir modelde birleştirebilmektedir. Model enerji arzı ve teknolojileri seçerek en az maliyetle enerji talebini karşılayan en iyi çözümü bulup doğru ekonomik ve çevresel kararlara ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Seragazı azaltma seçeneklerinin oluşturulması için asıl öncelik, özellikle elektrik üretiminde kirletici olmayan nispeten ucuz enerji türlerinin kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin şebekeye bağlanmasıdır. Özellikle hareketli olmayan, konutların, işyerlerinin, sanayi veya benzer sektörlerin küçük çaplı tüketimlerinde yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik kullanılması tercih edilebilir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre ilk aşamada elektrik üretiminde % 50 yenilenebilir enerji kullanımı hedef alınmalıdır.

ESTABLISHING MITIGATION STRATEGIES FOR ENERGY RELATED EMISSIONS FOR TURKEY USING THE MARKAL FAMILY OF MODELS It is an universal approach that environmental deterioration and climate change caused by increase in the amount of greenhouse gases in the atmosphere are sourced by the results of poorly planning of energy usage. This study has aimed at developing clear perception and mitigation options for energy-related emissions and the economic costs of the different measures that can be taken in all Turkish energy sectors and at handling Turkish side of the problem as well as integrating to the world solution efforts. The Standard MARKAL model which has been used in this work combines energy demands, capital requirements, subsidies, investment costs, greenhouse gas emissions, conversion, resource and process technologies composing the whole Turkish energy system in the same modeling program. The model determines the optimal solution satisfying the energy demands at a minimum cost by choosing the energy supply and the technologies and facilitates to reach the accurate economic and environmental decisions. Major priority for establishing greenhouse gas emission mitigation options is to use none polluting and relatively inexpensive energy types especially in producing electricity and grid connection of renewable energy sources. Electricity produced from renewable resources can be used especially in small-scale consumptions of immobile residential, commercial, industrial and alike sectors. In the first stage, 50% renewable energy in electricity production should be targeted with respect to results obtained by this study.
Keywords: Enerji Üretimi_Türkiye; Sera Gazı Emisyonu