Hızlı üst çene genişletmesini takiben ve bir yıllık retansiyon dönemi sonrası maksiller sinüslerde meydana gelen değişikliklerin 3 boyutlu olarak incelenmesi - Motro, Melih (My University, 2011)
HIZLI ÜST ÇENE GENİŞLETMESİNİ TAKİBEN VE BİR YILLIK RETANSİYON DÖNEMİ SONRASI MAKSİLLER SİNÜSLERDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLERİN 3 BOYUTLU OLARAK İNCELENMESİ Çalışmanın amacı hızlı üst çene genişletmesi öncesi, 3 aylık pekiştirme sonrası ve 1 yıl sonrası ölçülen maksiller sinüs hacimlerinin bilgisayarlı tomografi verileri üzerinde değerlendirilmesidir. Bu çalışmaya cap-splint Hyrax aygıtı ile hızlı üst çene genişletmesine ihtiyacı olan 11’i kız 10’u erkek toplam 21 bireyden alınan veriler dahil edilmiştir. Hacimsel ölçümler 3boyutlu tomografik model oluşturma Materialise, Belçika) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu programda her tomografik kesitte maksiller sinüslerin görüntüsü diğer komşu dokulardan ayrılmış ve 3 boyutlu olarak modellenmiştir. Ardından elde edilen dijital modellerin hacim bilgileri değerlendirilmiştir. Hızlı üst çene genişletmesinin 3 döneminde elde edilen veriler karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülmüştür (P <0.001). 3 Dimensional Evaluation of Maxillary Sinuses After Rapid Maxillary Expansion and Following One Year Retention Period Melih Motro The purpose of this study was to evaluate volumetric differences of the maxillary sinus on computed tomography data taken before RME, after 3 months of retention and 1 year following retention. Twenty one consequtive patients (11 girls, 10 boys ) who required RME with cap splint Hyrax appliances as part of their orthodontic treatment were studied. Volumetric measurements before (T1), after retention period (T2) and one year following the retention period (T3) of RME were performed using a 3D tomography prototyping software (Mimics v.14.0, Materialise, Belgium). Maxillary sinus regions were isolated in every slice and then the 3d images were constituted. Sinus volumes were measured. The acquired data were compared for three periods by using repeated measures ANOVA and post-hoc comparisons were made by paired samples t-test. In the volumetric evaluation of maxillary sinuses in RME patients, sinus volume increase was statistically significant in all three times (P <0.001).
Keywords: Ortodonti