İMKB’de faktör varlık fiyatlamasında panel veri modelleri - Pala, Aynur (My University, 2007)
İMKB’DE FAKTÖR VARLIK FİYATLAMASINDA PANEL VERİ MODELLERİ Tezin amacı, dünya finans literatüründe önemli yeri olan ve gelişmiş ülkelerin finans piyasalarında sıklıkla kullanılan ileri düzey hisse senedi analiz yöntemlerinden risk faktörlü finansal varlık fiyatlama modellerinin incelenmesi ve firma karakteristiklerinin faktör olarak tanımlandığı, faktör varlık fiyatlaması modelinin panel veri modelleri formunda düzenlenerek tahmini ve böylece firma karakteristikerinin firma değeri üzerinde etkilerinin sadece zaman veya sadece birim boyutunda inceleyen prosedürden farklı olarak, zaman ve birim boyutunun birarada inceleyen bir model elde edilmesidir. Finans literatüründe, varlık fiyatlama modelleri daha çok yatay kesit ve zaman serisi verileri ile ayrı ayrı incelenmektedir. Tezde faktör varlık fiyatlama modelinin yatay-kesit ve zaman boyutları, panel veri modeli ile birleştirilmiş, firma karakteristiklerinin hisse getirileri üzerindeki etkileri, öncelikle dinamik panel modelinin GMM ile tahminiyle ortaya konmuştur. Bu model sonuçlarına göre; hisse senedi değeri üzerinde piyasa getirisi ve gecikmeli değerler ile aktif büyümesi, VAFOK büyümesi ve FD/ Satış değişkenleri ve gecikmeli değerlerin etkili olduğu gözlenmiştir. İkinci olarak, kukla değişken yardımıyla, büyük, orta ve küçük ölçekli firma gruplarının tanımlandığı statik panel modelinde bireysel etkilerin sabit mi yoksa rassal mı olduğu sorusu Hausman testi ile sınanmış, sabit etkili modelin geçerli olduğu görüşü kabul edilmiştir. Bu doğrultuda kukla değişkenli sabit etkili panel veri modelinin EKK ve GEKK ile tahmini yapılmıştır. Sabit etkili panel veri modelinin tahmin sonuçlarına göre, piyasa getirisinin yanısıra VAFOK büyümesi ve FD/ Satış değerleme oranının firma değeri üzerinde etkili olduğu görüşü ortaya konmuştur.

PANEL DATA MODELLING FOR FACTOR-BASED ASSET PRICING AT ISE The aim of the thesis is to analyse the risk factor-based asset pricing models which is one of the advanced level equity analysis methods in global finance literature and used frequently in developed countries. Furthermore, it’s estimated arranging in the form of panel data models of the factor asset pricing where firm charactherstics are defined as a factor. Thus, other than the procedure which analyses the effects of the firm characteristics on the firm value only by the perspective of time or cross-section, a model which analyses the time and cross-section perspectives in a combined way would be obtained. Asset pricing models in finance literature are generally analysed separately by cross-section and time series data. In this thesis, cross-section and time dimensions of the factor asset pricing model are combined with the panel data model and the effects of the firm characteristics on the equity returns are displayed by the estimation of the dynamic panel model with GMM. According to the results of this model, it is observed that the market return, asset growth, EBITDA growth and EV(Enterprise Value)/ Sales, and it’s lagged values are effective on the equity value. Secondly, with the help of a dummy variable, in a panel model where the large, medium and small scale firms are defined, the question of whether the individual effects are fixed or random is tested by the Hausman test, and the view of validity of the fixed effect model is accepted. Furthermore, the model with the dummy variable and with the fixed effect is estimated with OLS and GLS. According to the estimation results of the fixed effect panel data model, the view is shown that the EBITDA growth and EV/ Sales valuation rates are effective on the firm value as well as the market return.
Keywords: Ekonometri; Faktör Analizi; Hisse Senedi Analizi; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)_Panel Analizi; Panel Analizi; Panel Veri Modeli