Yaşamdaki nesnelerin sanat eserine dönüştürülmesi - Yüret, Zeynep (My University, 2013)
Hazır nesne (Ready- made), Sanat dışı malzeme, Dadaizm, Pop Art ÖZET YAŞAMDAKİ NESNELERİN SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ Hazır malzeme, 20.yy’ ın başında, sanat nesnesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kübizm akımında Picasso ve Braque’ un kolaj ve asamblaj çalışmaları ile sanata giren sanat dışı malzeme, Dada hareketinde hazır nesne (ready-made) adını alarak, Duchamp ile sunum biçimi ve bağlam olarak farklı bir boyut kazanmıştır. Duchamp’ ın, endüstriyel bir hazır nesneyi, üretilmiş haliyle sanat nesnesi olarak sunması, sanata dair tüm kalıpları yıkmış ve kendinden sonraki birçok sanatçıyı ve akımı etkilemiştir. Dadaizm’ in etkisi altında olan avangart sanat akımları, klasik sanatta var olan estetiği terk ederek, sanatta yeni bir karşı duruşun ortaya çıkmasını sağlamıştır. Sanat ve yaşamı birleştirmeyi amaçlayarak, alışılmış sanat anlayışının dışına çıkmışlardır. Her türlü malzemeye kapılarını açan öncü sanatçılar, yeni yöntemlerin, yeni sunuş biçimlerinin ortaya çıkmasına köklü bir zemin hazırlamışlardır. Dolayısıyla, sanatta hazır nesne kullanılarak oluşturulan çalışmaların; yeni, kışkırtıcı ve güçlü iletişim yöntemler yarattığı fikri ortaya çıkmaktadır. Hazır nesnelerin kullanılmaya başlandığı dönem ile günümüzde hazır nesnelerle üretilen çalışmalar arasında farklar bulunmaktadır. Avangart akımlara dahil olan eserler kışkırtıcı, alaycı unsurlar taşırken; günümüz sanatı, daha çok var olan düzen ve uyum içinde var olmaktadır. Güncel sanat eserlerinde yaratıcılık ve özgünlük az rastlanan kavramlardandır. Gelişen teknoloji, yeni estetik arayışlar, yeni teknikler vaat etmektedir. Günümüz sanatçıları da bu teknolojiden faydalanmakta ve çalışmalarında hazır nesneler kullanmaktadırlar. Dadaizm’ le başlayan, hazır nesnelerin (ready-made), sanat objesine dönüşüm sürecinin avangart sanat akımları üzerinden incelendiği, hazır nesnelerin neden ve nasıl kullanıldığına dair araştırmaların yapıldığı ve bu amaç doğrultusunda, hazır nesne fikrini ortaya atan Dada’ nın önemli temsilcisi Marcel Duchamp başta olmak üzere, Pop Art akımının öncüsü Andy Warhol ve Fluxus akımına dahil olan Joseph Beuys’ un çalışmalarında hazır nesne kullanımı ile ilgili yaklaşımlar ve çalışmaların incelendiği çalışmamda; avangart akımların günümüz sanatını nasıl etkilediğine dair; günümüz sanatçılarının bir kısmını ve örnek çalışmalarını görebilirsiniz. Ready-Made Object, Non-Art Material, Dadaism, Pop Art

CONVERTING DAILY LIFE OBJECTS INTO WORK OF ART Ready-made material was started to be used as object of art at the beginning of 20th century. Entered to the art by virtue of Picasso and Braque’s collage and assemblage works in the cubism movement, non-art material took the name of ready-made object in the Dada movement, and was gained a different dimension by virtue of its presentation style and context with Duchamp. Duchamp’s presentation of an industrial ready-made object as an object of art in a form as it is produced was broken all taboos related to art, and he influenced many artists and movements after him. Under the influence of Dadaism, avant-garde art movements caused emerge of a new opposing standing in the art by leaving the existing aesthetics in the classical art. Aiming to combine art and life, they went out of the frame of the ordinary art understanding. Pioneering artists who opened their doors to all kinds of materials were prepared a firm basis for emerge of new methods and presentation styles. Thus, the idea that works created by using ready-made objects in the art create new, seditious and powerful communication methods emanates. There are some differences between the works produced in the period when the ready-made objects started to be used and the works produced today with ready-made objects. While works of art of the avant-garde movements had sneering elements; art of today, mostly, continues its existence in the established order and with harmony. In the current works of art, creativity and authenticity are the concepts that are rarely seen. Advancing technology promises new aesthetic pursuits and new techniques. Today’s artists also benefit from this technology and use ready-made objects in their works. In my study, where conversion process of ready-made objects into objects of art which started with Dadaism analyzed over avant-garde art movements, and including researches regarding why and how ready-made objects are used, and in line with this objective, where approaches and studies related to use of ready-made object in the works of Marcel Duchamp, an important representative of Dada who first suggested the idea of ready-made object being in the first place, works of Andy Warhol, pioneer of the Pop Art movement and Joseph Beuys who is included in the Fluxus movement are analyzed; you may see some of the today’s artists and some examples from their works in relation to how avant-garde movements have influenced today’s art.
Keywords: Dadaizm; Sanat Dışı Malzeme; Sanat Eğitimi