Study on procedural and distributive justice in relation with organizational outcomes - Kaylan, Burcu (My University, 2005)
Araştırmanın amacı, özel sektörde çalışanların örgütsel adalet algılarının, iş tatminlerine, örgütsel bağlılıklarına, insan kaynakları uygulamalarını ne derece etkin değerlendirdiklerine ve işten ayrılma niyetlerine olan etkisini incelemektir. Araştırmada ayrıca çalışanların örgütsel adalet algıları ile yöneticilerine olan güvenleri arasındaki ilişkiye de bakılmıştır.Yaş, cinsiyet, eğitim, kıdem ve şirket içi pozisyon gibi demografik faktörlere de çalışmada yer verilmiştir. Çalışmada, ilaç sektöründe bir firmadan 105 kişi araştırmaya katılmıştır. Verilerin analizinden sonra sonuçlar, örgütsel adaletin bir boyutu olan uygulamaya yönelik adaletin, duygusal bağlılığı açıkladığını göstermiştir. Örgütsel adaletin diğer bir boyutu olan ödüllerin dağılımına yönelik adaletin ise uygulama yönelik adalet ile birlikte iş tatmini, insan kaynakları uygulamalarının ne derece etkin değerlendirildiğini ve işten ayrılma niyetini açıkladığı görülmüştür. Ayrıca, örgütsel adalet ve yöneticiye olan güven arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, eğitim, kıdem ve şirket içi pozisyon gibi demografik faktörler ile değişkenlerimiz arasında bir ilişki bulunamamıştır.

The aim of the study is to investigate the effects of perceived organizational justice on job satisfaction, affective commitment, perceived effectiveness of human resources practices, and turnover intention. The relationship between the perceived organizational justice and trust in supervisor is also studied. Demographic factors such as age, gender, education, seniority and position in the company are included in the study. In this study, there are 105 employees from a pharmaceutical company. After analysing the data, results revealed that one form of organizational justice that is procedural justice had an effect on affective commitment. The other form of organizational justice that is distributive justice had an effect on job satisfaction, perceived effectiveness of human resources practices, and turnover intention together with procedural justice. It is found that there is a positive relationship between two forms of justice. Findings demonstrated no significant relationship between the demographic variables such as age, gender, education level, position in the company, seniority and our dependent variables.
Keywords: Genel yönetim; Personel Yönetimi