Geçmişin nesnelerinin günümüz ve gelecek için tasarlanması : gıda saklama yöntemlerinin etnografya ve endüstriyel tasarım bağlamında incelenmesi - Ay, Sibel (My University, 2022)
İnsanların varlığını sürdürebilmeleri için en temel ihtiyaçlarından biri beslenmedir. İnsanlar bu ihtiyacını karşılayabilmeleri için buldukları besinleri tüketmiştir, ileriki zamanda tüketmeleri için besinleri saklama yoluna başvurmuştur. Zaman içerisinde de gıda saklamak Endüstriyel Tasarım problemlerinden biri haline gelmiştir. Endüstriyel Tasarım, doğuşundan itibaren olduğu gibi evirilmeye devam ediyor böylelikle yeni roller üstleniyor. Endüstriyel tasarımcılar artık interdisipliner ortam içinde çevreleyen karmaşık problemlerin altından kalkmak üzere roller üstlenebilmektedir. Fakat tasarım için konunun kapsamı içerisinde kullanıcının gündelik yaşamı, düşünceleri ve duyguları anlamada önemli bir veri kaynağı oluşturduğundan tasarımcılar sıklıkla Etnografik yaklaşımlara başvurmaktadırlar. Alışkanlıklar ve ihtiyaçlarını daha kapsamlı irdelenerek gelecekteki tasarımlar için ilham ve veri kaynağı sağlayabilir. Kullanıcı ihtiyaçlarının analizini yaparak günümüz ve gelecek için tasarım yapma pratiğindeki payını, güncel konulardan biri olan sağlıklı yaşam reçeteleri konusuna dahil edilen geleneksel gıda saklama ve işleme yöntemlerine karşılık endüstriyel gıda saklama ve işleme yöntemleri irdelenmiştir. Ekolojik olmayan sonuçlar karşısında toplulukların deneyimleyerek ortaya çıkardığı geleneksel yöntemler tartışılmaktadır. Endüstriyel tasarımcıların bu noktada sağlam temelleri olan bir tasarım süreci geçirmeleri için disiplinler arası ortamda kapsam konusu çerçevesinde problemlere cevap vermek üzere çalışmalarını sürdürebilmesi mutlaktır.

One of the most basic needs of people to survive is nutrition. People consumed the foods they found in order to meet this need, and resorted to preserving the foods for future consumption. In the course of time, food storage has become one of the Industrial Design problems. Industrial Design continues to evolve as it has since its birth, thus taking on new roles. Industrial designers can now take on roles in an interdisciplinary environment to tackle the complex problems that surround them. However, designers often resort to ethnographic approaches, as they constitute an important data source for understanding the daily life, thoughts and feelings of the user within the scope of the subject for design. In this way, it can provide a source of inspiration and data for future designs by examining the habits and needs of users more comprehensively. By analyzing user needs, its share in the practice of designing for the present and the future, industrial food storage and processing methods, as opposed to traditional food storage and processing methods, which are included in the topic of healthy life recipes, which is one of the current issues, are examined. The traditional methods that communities have experienced in the face of non-ecological consequences are discussed. At this point, it is absolutely necessary for industrial designers to be able to continue their work in an interdisciplinary environment to respond to problems within the scope of scope, so that they have a well-founded design process.
Keywords: Deneyim Industrial design; Design thinking; Endüstriyel tasarım; Ethnographic research; Etnografik araştırmalar; Experience; Fine arts education; Food storage methods; Gıda saklama yöntemleri; Güzel sanatlar eğitimi; Industrial design; Tasarım odaklı düşünme