Vahye itirazlar: (Furkan suresi örneği) - Çakır, Erkan (My University, 2006)
İslam vahiy temeline dayalı bir dindir. Bu sebeple İslam’a inanmayanlar itirazlarını vahiy olgusuna yöneltmişlerdir. Kur’an da indirilişinden itibaren bu itirazlara cevaplar vermiştir. Furkan suresi Kur’an’ın nüzul sıralamasında bu itirazları sebepleri ile birlikte ele alıp cevaplar sunan ilk suredir. Bir peygamber olarak Hz Muhammed’in özellikleri, vahyin imkanlılığı ve vahyin geliş şekli, günümüz gayrı Müslimlerince olduğu gibi, Mekke müşriklerince en başından itibaren itiraz edilen konulardı. Bu itirazlar incelendiğinde görülür ki onlar gerçek birer itiraz olmaktan çok mevcut dini değerlerin değişimine karşı direnişin ileri sürdüğü bahaneler tarzındadır ve sosyolojik ve psikolojik etkenlerden kaynaklanmaktadır. Furkan suresinde ve benzeri surelerde bu itirazlara ve sebeplerine verilen cevaplar son derece etkili olmuş, kısa zamanda İslam’a karşı direniş kesilmiş ve itirazcılar İslam’a dahil olmuştur.

Islam is a religion which is based on divine inspiration. So, people who don’t believe Islam object to divine inspiration because they haven’t got belief. Since Kuraon had been sent, it has answered these objections one by one. The objection againts divine inspiration, the reason of objection and answers which is given to all of these have investigated thanks to Surah Furkan. Personality and qualities of the Prophet Muhammad, contingency of divine inspiration, the comingshape of divine inspiration has been objected by polytheist of Makkah who was the first collocutars of Islam. These objections wasn’t based on the right reasans, marever it was based on the resistance against change of existing holy belief. The reasans of resistance was factors of sociological and psychological. It has been given voriorsanswers both these objections and reasans in Surah Furkan. These answers has had got great effects so the resistance of Makkah has been finished and they have accepted to Islam.
Keywords: Tefsir