Dijital kültürde gösteri olarak tüketim - Atalay, Melisa (My University, 2019)
İletişim, insanlık tarihi boyunca bireylerin ve toplumların en önemli süreçlerinden ve ihtiyaçlarından biri olmuştur. İletişimin önemi insanlık geliştikçe daha da ön plana çıkmış ve bu alanda çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu durumun bir sonucu olarak iletişim, birçok disiplinin araştırma konusu olmuş, teknolojik araştırma alanları arasında en önemli alanlardan biri haline gelmiştir. İletişim ihtiyacı arttıkça bu alanda yapılan çalışmalar hız kazanmış ve yeni iletişim teknolojileri geliştirilmiştir. Telgraf, telefon gibi kişiler arası iletişim kurmayı sağlayan iletişim araçlarından radyo, televizyon, gazete gibi insan gruplarına hitap eden kitle iletişim araçlarına, günümüzde ise bilgisayar, mobil cihaz, tablet gibi ağ tabanlı ve etkileşimli yeni medyaya doğru iletişim alanında bir evrim söz konusu olmuştur. Dijital iletişim teknolojileri evrim tarihi içerisinde en kısa gelişim süresine sahip olmasına rağmen en önemli ölçüde gelişme sağlayan alandır. İletişim teknolojilerinin gelişimi ve toplumsal etkileri doğrultusunda başta kültür olmak üzere toplum içerisindeki birçok yapı da değişime uğramıştır. Yeni iletişim teknolojilerinin yaşamlarımızda oldukça popüler olduğu ve vazgeçilmez hale geldiği bu yapı ise dijital kültür olarak adlandırılmaktadır. İletişim araçlarının hızlı gelişimi ve toplumlar üzerindeki güçlü etkileri özellikle küresel şirketlerin dikkatini çekmektedir. Buna bağlı olarak iletişim araçları birer reklam ve pazarlama alanı olarak kullanılmaktadır. Özellikle dijital iletişim teknolojilerinin ve yeni medyanın bireyler üzerindeki etkileri geleneksel kitle iletişim araçları ile rekabet etmekte, kullanıcı özelliklerine göre daha da etkili olabilmektedir. Yeni medya üzerinde en etkili pazarlama yöntemleri ise gösteri ile yapılmaktadır. Bu çalışmada; iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile ortaya çıkan dijital kültür içerisinde, yeni medyanın gösteri aracılığıyla gerçekleştirdiği pazarlama stratejileri, kullanıcılar üzerindeki etkileri ve tüketimi teşvik ederek tüketim toplumunu yeniden üretmesi incelenmektedir.

Communication has been one of the most important processes and needs of individuals and societies throughout human history. The importance of communication has become more prominent as humanity develops and studies have been started in this field. As a result of this situation, communication has been the subject of research of many disciplines and it has become one of the most important fields of technological research. As the need for communication increases, the studies in this area have gained speed and new communication technologies have been developed. There has been an evolution in the means of communication to mass media, such as radio, television and newspapers, which communicate with people such as telegrams and telephones, as well as communication towards new network-based and interactive new media such as computers, mobile devices and tablets. Although digital communication technologies have the shortest development period in the history of evolution, they are the most important development area. In line with the development and social impacts of communication technologies, many structures within the community, especially culture, have also changed. This structure in which new communication technologies are very popular and indispensable in our lives is called digital culture. The rapid development of the means of communication and the strong effects on the communities attract the attention of global companies in particular. Accordingly, the means of communication are used as an advertising and marketing area. In particular, the effects of digital communication technologies and new media on individuals compete with traditional mass media and can be more effective than user characteristics. The most effective marketing methods on the new media are made by the show. In this study; In the digital culture, which emerged with the development of communication technologies, the marketing strategies of the new media through demonstration, the effects on the users and the reproduction of the consumption society by encouraging consumption are examined.
Keywords: Bilgi Toplumu; Consumption; Consumption Society; Digitalization; Dijital Kültür; Dijitalleşme; Enformasyon Toplumu; Globalization; Gösteri; Gözetim; Information Society; Küreselleşme; New Media; Social Media; Social Networks; Sosyal Ağlar; Sosyal Medya; Spectacle; Surveillance; Tüketim; Tüketim Toplumu Digital Culture; Yeni Medya