Genç işsizliği ile mücadele : Türkiye - Japonya karşılaştırması - Korkmaz, Fatmagül (My University, 2021)
1980'li yıllarda yaşanan küreselleşme ve sanayileşmenin gelişmesi ile genç işsizlik olgusu bir sorun haline gelmeye başlamış ve günümüze kadar büyüyerek ilerleyen bir ivme izlemiştir. Genç işsizlik, günümüzde gençler arasında yaygınlaşan ve çözüm üretilmesi gereken önemli bir sorundur. Genç işsizliği yalnızca Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin değil, gelişmiş AB üyesi ülkelerin veya pek çok gelişmiş dünya ülkesinin de en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Genç işsizlerin çoğunluğunu eğitimli işsizlerin oluşturması, işgücü piyasasının durumunu ve genç bireylerin iş hayatında yaşadıkları sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Genç işsizliğin birden çok nedenleri ve sonuçları bulunmaktadır. Genç işsizliğin sonuçları hem bireyi hem de toplumu olumsuz yönde etkilemektedir. Japonya genç işsizliğin çözümü konusunda başarılı ülkeler arasında yer almaktadır. Japonya’nın bu başarısı uyguladığı aktif istihdam politikalarını denetim-raporlama sistemi ile takip etmesi ve genç işsizlikle ilgili erken dönemde müdahalede bulunmasının sonucudur. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de genç işsizlik ile ilgili yapılan çalışmaların yeterli başarıya ulaşması için Japonya’da uygulanan politikaları inceleyerek ülkemizdeki bu durumun üstesinden gelmeye yarayacak önerilerde bulunmaktır.

To the rise of globalisation and industrialization in the 1980s, the phenomenon of youth unemployment began to become a problem and has grown to the present day, following a progressive momentum. Youth unemployment is a major problem that is prevalent among young people today and needs to be solved. Youth unemployment has become one of the most important issues not only of developing countries such as Turkey, but also of developed EU member states or many developed of the countries of the world.Youth unemployment has multiple causes and consequences. The consequences of youth unemployment negatively affect both the individual and the community. Japan is among the countries successful in solving youth unemployment. Japan's success is that it follows the audit and reporting of its active employment policies and makes early interventions on youth unemployment. The objective of this study is to make recommendations to overcome this situation in our country by examining the policies implemented in Japan to ensure adequate success in the measures made regarding youth unemployment in Turkey.
Keywords: Çalışma ekonomisi; genç işsizliği önleme politikaları Policies to prevent unemployment; genç işsizlik; İşsiz gençler; İşsizlik; Japan; Japonya; Labor economics; Turkey; Türkiye; Unemployed youth; youth unemployment