Basın ve sendikalar: Hava-İş örneği - Ergezer, Aslı Ulusoy (My University, 2009)
BASIN VE SENDİKALAR: HAVA-İŞ ÖRNEĞİ KONULU YÜKSEK LİSANS TEZİNİN ÖZETİ Toplumun farklı kesimleri tarafından basına yöneltilen eleştiriler 1990’lı yıllardan itibaren işçi kesimi tarafından da dile getirilmiştir. Türk-İş ve bağlı sendikalar özellikle iş dünyasını ilgilendiren haberlerde basını tarafsız olmamakla suçlamış kamuoyuna seslerini duyurabilecekleri kanalların bulunmamasından şikayetçi olmuşlardır. Basında yaşanan tekelleşmeler ve basın-hükümet ilişkilerinin gittikçe daha girift bir hal alması sonucunda toplumun farklı kesimlerinin görüşlerini dile getirme ve seslerini duyurma olanakları oldukça kısıtlanmıştır. Bu çalışmada, Türkiye’de yeni liberal politika uygulamaları ve bu politikaların medyadaki yansımaları araştırılmış, basındaki değişimlerin sebepleri ve sonuçları irdelenmiştir. 16 Mart 2007 tarihinde başlayan ve 28 Ağustos 2007 tarihinde sona eren THY’de 21., Teknik A.Ş.’de 1. Dönem TİS görüşmelerinin basında ne oranda ve ne biçimde yer aldığını incelemek amacıyla, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Cumhuriyet ve Evrensel gazetelerinde belirtilen tarihler arasında konuyla ilgili çıkan haberler ve köşe yazarları toplanmış ve incelenmiştir. Ayrıca konunun taraflarının görüşlerine çalışmada yer vermek amacıyla Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ve Basın/ Yayın Uzmanı Özlem Ergun ile görüşülmüştür. THY temsilcileri ile de görüşmek istenmiş ancak kendilerine iletilen görüşme taleplerine olumlu yanıt vermemişlerdir. Çalışmada iletişim kavramı ve modelleri, kitle iletişimi ve kitle iletişim araçlarının tanım ve işlevleri, iletişim modelleri anlatılmıştır. Daha sonra 1980 sonrası Türkiye’de uygulanan ekonomik politikalar ve siyasi durum anlatılarak, sendikaların değişen koşullardaki durumu ve bu süreçte medyadaki gelişmeler konusunda bilgi verilmiştir. Bu gelişmelerin sonucu ve çalışmanın çıkış noktası olarak medyanın tarafsızlık ve nesnelliği hakkında hem tarihsel gelişim süreci hem de uygulamaları konusuna değinilmiştir. Daha sonraki bölümde yukarda belirtilen gazetelerde yapılan arşiv taramasının sayısal sonuçları ve içerikleri hakkında yapılan değerlendirmeler ele alınmıştır. PRESS AND TRADE UNIONS: A CASE STUDY OF HAVA-İŞ Criticisms towards the press that were made by various parts of the society have also been voiced by workers since 1990s. Turk-Is and its member unions particularly condemned the press not being impartial regarding the news on business world, and complained of lacking to have channels to make their voice reach the public. Due to monopolisation in the press and getting the relations between the press and government more intersected, opportunities of different parts of the society to communicate their opinions in the press were substantially limited. This study analyses the new liberal policies of Turkey and their implications in the media, and looks into reasons and results of the changes that took place in the media. News reports and articles of Hurriyet, Milliyet, Sabah, Cumhuriyet, and Evrensel dailies were compiled and analysed in order to assess how the 21st round of the collective bargaining negotiations between Turkish Airlines and Hava Is, and the first round of negotiations between Teknik A.S and Hava-Is that started on 16 March 2007 and completed on 28 August 2007 were appeared and how frequent. In addition, Mr Atilay Aycin, Chairman of Hava-Is, and Ms Ozlem Ergun, Press officer of Hava-Is, were interviewed in order to cover the opinions of the stakeholders. It was aimed to meet with the representatives of Turkish Airlines, the request of meeting was declined by them.
Keywords: Basın; İletişim; Sendikalar