Türkiye’de akademik dini bilginin yaygınlaşma süreci ve olgusu - Çetin, Ensar (My University, 2012)
“Türkiye’de resmi akademik dini bilginin” (Bilimsel İslam’ın) halk katındaki değerini ortaya koymayı amaçladığımız bu çalışmada, Osmanlı medreselerinden günümüze bilimsel yöntemler kullanılarak elde edilen dini bilginin üretildikleri dönemlerde halk için değerinin ne olduğu; Osmanlı Devletinde, akademik dini bilgi üreten kurum olan medreselerin halk ile ilişkisinin nasıl olduğu; Cumhuriyetin ilanından hemen sonraki dönemde eğitim öğretimde yapılan ıslahat çalışmalarının sonucu olarak din eğitimi ve öğretiminde meydana gelen başlıca değişiklikler; Tevhid-i Tedrisat kanunuyla medreselerin ve bir anlamda onun halk İslamı’yla ilişkisini sağlayan tekkelerin kapatılmasının sosyal sonuçları; “tek parti” dönemindeki din eğitimi ve öğretimiyle ilgili uygulamaların Türk toplum hayatındaki etkileri; çok partili hayata geçildiği dönemde akademik din bilgisi üreten resmi kurumların ve üretilen bu bilginin Türk halkına ulaşmasına öncülük eden İmam Hatip okulları ve Kur’an kurslarının durumu; 1970 sonraki dönemde güçlenen ve kurumsallaşan tarikatlar ve cemaatler ile akademik dini bilgi üreten resmi kurumlar arasındaki mücadelenin sebepleri incelenmektedir.

İn Turkey, the official academic religious knowledge (Scientific Islam) in this study we aimed to reveal the value of the public floor, using scientific methods of the present Ottoman madrasas for the public what the value obtained from the periods of religious knowledge is produced, and the Ottoman Empire, academic institutions that produce religious knowledge how popular is its relationship with the madrassas, the period immediately after the proclamation of the republic as a result of the work of reform in education and training, the teaching of religious education and the major changes that occurred; Tevhid-i Tedrisat law, the relationship between Islam, madrasas, and the public that it lodges in a sense, the social implications of the closure; one party during the Turkish community life, the effects of religious education and teaching practices related to multiple party implement the transition period, this information is produced in academic institutions and religious knowledge that produces the official who led the Turkish people to reach the status of Imam Hatip schools and Koran courses in 1970 and strengthened in a subsequent period and institutionalized sects and communities, the struggle between government agencies and academic reasons for producing religious knowledge are examined
Keywords: Din Sosyolojisi; İslam Dini_Türkiye