Mukayeseli olarak Doğu ve Batı kaynakları bağlamında Ali b. Nâfî' (Ziryab) - Akbaş, Muhammed İzzet Berat (My University, 2025)
Ali b. Nâfî', daha çok bilinen adıyla Ziryab, İslam tarihinde müzisyenliği, uda beşinci bir tel eklemesinin yanı sıra muhtelif alanlardaki yetkinlikleriyle ön plana çıkmıştır. Ancak yaygın kabule göre Bağdat'ta müzisyenler arasında yaşanan rekabetten dolayı Bağdat'tan ayrılmak ve hem kendisi hem ailesi hem de sanatı için yeni bir memleket aramak zorunda kalmıştır. Uzun bir yolculuk ardından Endülüs'e yerleşen Ziryab sadece Kurtuba'yı değil, tüm Avrupa'yı sanatı ve muhtelif alanlardaki yetkinlikleriyle etkilemeyi başarmıştır. Ancak Batılı bazı araştırmacılar Ziryab'a dair tenkitlerde bulunmuşlardır. Biz de araştırmamızda Batılı bazı araştırmacıların Ziryab'a ve Ziryab'a dair anlatımlara yönelttikleri tenkitleri mukayeseli olarak inceledik.

Ali b. Nafi, more commonly known as Ziryab, is a prominent figure in Islamic history, recognized for his musical prowess, particularly his addition of a fifth string to the oud, and his expertise in various other fields. However, according to common accounts, competition among musicians in Baghdad forced him to leave the city and seek a new home for himself, his family, and his art. After a long journey, Ziryab settled in Andalusia, where he succeeded in influencing not only Cordoba but all of Europe with his art and diverse skills. Nevertheless, some Western scholars have leveled criticisms against Ziryab. In our research, we have comparatively examined the critiques directed by some Western scholars toward Ziryab and the narratives surrounding him.
Keywords: Ali b. Nâfî’ (Ziryab); Andalusia; Batı Kaynakları; Cordoba; Dini musiki; Endülüs; Islamic civilization; İslam Kaynakları; İslam medeniyeti; İslamic Sources; Kurtuba; Music; Musiki; Oud; Religious music; Ud; Western Sources