Günümüzde Batı Anadolu’ da geleneksel törenler ve giyim-kuşamda aksesuar - Dikeç, Bahar (My University, 2016)
Çıplak doğan ve sonrasında giyinmeye ihtiyaç duyan tek canlı insandır. İnsanoğlunun ilk olarak doğa şartlarından korunmak için giyindiği düşünülür. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insanları giyinmeye veya örtünmeye iten üç önemli neden vardır. Bunlardan biri biyolojik, diğeri inançlara dayalı, üçüncüsü ise beğenilme veya farklı olma isteğidir. Giyimi, vücudun tamamını ya da bir kısmını örten her türlü giysi olarak tanımlayabiliriz. Giyim, iklim şartlarına ve yaşam biçimlerine göre şekillenmiştir. Giyimi tamamlayan ve zenginleştiren ek parçalar ve takılar da giyimin içinde yer almıştır. Giyime eklenen her türlü süs ve aksesuarı, kuşam olarak tanımlayabiliriz. Giyim ve kuşam, onu giyen kişinin, ait olduğu toplumu, toplum içindeki konumunu ve yaşadığı dönemi gösterir. Tarih boyunca insanların giysilerinde bölgelere göre farklılıklar görülmüştür. Bulunduğu yerin iklim şartlarına göre, açık-kapalı, ince–kalın giyinirken, ait olduğu toplumun inanç ve kurallarının doğrultusunda seçilen desen, renk, malzeme ve teknikler ile giyimler yöresel özellikler kazanmıştır. Toplumlar, kendilerinden önce yaşamış milletlerin giyim-kuşamlarının birçok özelliklerini devam ettirmiş ve günümüze kadar taşımışlardır. Bu tarihi süreç içinde her millet giyim ve kuşamı kendi ihtiyaçları, inançları, anlayışları yönünde ve geliştirdikleri teknoloji olanakları ile şekillendirmişlerdir. İnsanoğlu kendini farklı kılmak, toplumdaki konumunu belirlemek için de giysiler, takılar ve süsler üretmişlerdir. Bunların da ortaya koyma ortamı törenlerdir. Törenler insan yaşamında doğumdan ölüme kadar her aşamada yapılır. Her törenin kendi yapısı içinde giysiler ve takılar farklıdır. Giysiye hiç ihtiyaç duymayan iklimlerde yaşayan toplumlarda bile takıdan vazgeçilmediği görülmektedir. Çünkü takı bir anlatım işaretidir. Bundan başka, değerli malzemelerden yapılan tekstiller ve dayanıklı ve değerli metal, taş ve bunun gibi malzemelerden yapılan takılar hediye nesnesi olarak hediye eden ve alan arasında bağ kurar. Bunlar insanın vazgeçemediği en önemli ihtiyaçlardandır. Takı, Tören

Human is the only creature that is born naked and needs to be put on clothes. But researches show that there are three main reasons that push people to cover themselves and dress one of them is biologic, one is about religion and the third one is the desire to be liked and be different. We can define garment as any cloth that covers the whole or part of the body. Garment is shaped according to climate and the way of living. Ekstra parts and jewelleries that enich and complete the garment are being used. We can define any part that is added to the garment as dress. Dress and garment show the era’s position in the society throughout history changes have been seen in peoples’ garment according to the region they live. Garment change in thickness according to the climate of the region and in design color material and techniques to the belonging society’ s belief and rules. People carried on the tradition on cloths to present day. Of course they shaped the garment acoording their own needs beliefs and understanding using technology. People created garments ornaments and jewelleries to make different of themselves and define a status on society. The spot for revealing these are the ceremonies. Cereomies are held in every stage of human life from birth to death. Garment and jewellery change in every ceremony. Jewellery is essenitail even in societies that dont require garment. Because jewellery is a sign of expression. Other than that textiles from precious materials and jewelleries made of durable precious Stones and materials bind the people give and take the present. These are the needs that are essential and important. KEY WORDS: Dress, Accesory, Ceremony, Jewellery
Keywords: Sanat; Türkiye