Hibrit öğrenme ortamında STEM etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının hesaplamalı düşünme, karar verme, stem bilgi ve becerileri ile bilimsel yaratıcılıklarına etkisi - Adıgüzel, Sibel (My University, 2024)
Bu çalışmada hibrit öğrenme ortamlarında gerçekleştirilen STEM eğitiminin fen bilgisi öğretmen adaylarının hesaplamalı düşünme becerilerine, karar verme becerilerine, bilimsel yaratıcılıklarına, STEM bilgi ve becerilerine etkisini belirlemek ve öğretmen adaylarının uygulamaya yönelik görüşlerini almak amaçlanmaktadır. Araştırma nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntemin iç içe karma deseni ile yürütülmüştür. Çalışmanın nicel kısmında yarı deneysel desenlerden “kontrol gruplu ön test-son test deneysel desen”, nitel kısmında ise “durum çalışması” kullanılmıştır. Çalışma, İstanbul ilinde bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 56 üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adayıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Hesaplamalı Düşünme Ölçeği, Karar Verme Becerileri Testi, Bilimsel Yaratıcılık Formu ve Rubriği, STEM Bilgi ve Beceri Testi, Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu, Etkinlik Kâğıtları, SCRATCH Ürün Değerlendirme Rubriği ve STEM Süreç ve Ürün Değerlendirme Rubriği kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS kullanılırken nitel verilere betimsel ve içerik analizi uygulanmıştır. Hibrit öğrenme ortamında STEM uygulamasının öğretmen adaylarının hesaplamalı düşünme becerileri, karar verme becerileri, bilimsel yaratıcılıkları ile STEM bilgi ve becerilerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmelerde, hibrit öğrenme ortamlarında STEM eğitiminin uygulanabileceğini ve bunun kendilerine bilgi ve beceri kazandırmada etkili olduğunu düşündükleri görülmüştür. Çalışmanın ülkemizde henüz yaygın olmayan hibrit öğrenme yaklaşımı ile STEM eğitiminin etkilerinin belirlenmesinde literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Öğretmen adaylarına çağın sorunlarına alternatif çözümler üretecek beceriler kazandırmayı hedefleyen çalışma, disiplinler arası özelliğiyle diğer disiplinlere de uygulama imkânı sağlamaktadır. Araştırmacılara hibrit öğrenme ortamında STEM eğitimi hakkında daha fazla araştırma yapmaları ve program yapımcılarına öğretmen yetiştirme programlarına adayların deneyimlemelerini sağlayacak hibrit dersler eklemeleri önerilmiştir. Ayrıca uygulayıcıların hibrit öğrenme ortamının olumsuz etkilerini azaltmalarına yardımcı olacak önerilerde bulunulmuştur.

In this study, it is aimed to determine the effect of STEM education carried out in hybrid learning environment on the computational thinking skills, decision-making skills, scientific creativity, STEM knowledge and skills of pre-service science teachers and to obtain the opinions of teacher candidates regarding the application. The research was conducted with a mixed method using both quantitative and qualitative methods. In the quantitative part of the study, pretest-posttest experimental design with control group, one of the quasi-experimental designs, was used, and in the qualitative part, case study was used. The study was conducted with 56 third-grade science teacher candidates studying at a state university in Istanbul. Computational Thinking Scale, Decision Making Skills Test, Scientific Creativity Form and Rubric, STEM Knowledge and Skills Test, Semi-structured Interview Form, Activity Sheets, SCRATCH Product Evaluation Rubric and STEM Process and Product Evaluation Rubric were used as data collection tools. While SPSS program was used to analyze the quantitative data, descriptive and content analysis was applied to the qualitative data. It was concluded that STEM application in the hybrid learning environment improved pre-service science teachers' computational thinking skills, decision-making skills, scientific creativity and STEM knowledge and skills. In the interviews with pre-service science teachers, it was seen that they thought that STEM education could be applied in a hybrid learning environment and that it was effective in providing them with knowledge and skills. It is thought that the study will contribute to the literature in determining the effects of STEM education with the hybrid learning approach, which is not yet widespread in our country. The study, which aims to provide teacher candidates with the skills to produce alternative solutions to the problems of the age, provides the opportunity to apply it to other disciplines with its interdisciplinary feature. Recomandations were made to researchers to conduct more research on STEM education in hybrid learning environment and to program makers to include hybrid courses in teacher training programs that will enable candidates to experience. Additionally, recommendations were made to help practitioners reduce the negative impacts of the hybrid learning environment.
The effect of stem activities on computational thinking, decision-making, STEM knowledge and skills with scientific creativities of pre-service science teachers in hybrid learning environment
Keywords: Attitudes; Bilim; bilimsel yaratıcılık; computational thinking skills; decision-making skills; fen bilgisi öğretmen adayları Hybrid learning; Fen öğretmenleri; hesaplamalı düşünme becerisi; Hibrit öğrenme; karar verme becerisi; Öğrenim ve öğretim; pre-service science teachers; Science; Science teachers; scientific creativity; STEM becerileri; STEM bilgisi; STEM education; STEM eğitimi; STEM knowledge; STEM skills; Study and teaching; Turkey; Tutumlar; Türkiye