Ortaokul 5. sınıf öğrencilerine çevre bilinci ve hayvan sevgisi kazandırılmasında kolaj tekniğinin kullanılmasının etkileri - Kükürtcüoğlu, Esra (My University, 2015)
Bu araştırma, Ortaokul 5. Sınıf öğrencilerine çevre bilinci ve hayvan sevgisi kazandırılmasında kolaj tekniğinin kullanılmasının etkilerini araştırmaya dayalı uygulamaların değerlendirilmesi ile yapılacak olan çalışmayı kapsamaktadır. Ortaokul 5.sınıf Görsel Sanatlar Müfredat Programında, çocuklara hayvan sevgisini aşılayacak ve çevre bilincini geliştirecek konuların yetersiz kalmasına dikkat çekmek, öğrencilere bu değerleri kolaj tekniği ile sevdirmek amaçlanmıştır. Araştırma grubu olarak 5. Sınıf öğrencileri, içinde bulundukları yaş döneminin özellikleri nedeniyle seçilmişlerdir. Öğrencilerin sanatsal gelişim dönemleri de göz önünde bulundurularak konuya daha hakim olabilecekleri düşünülmüştür. Öğrencilerin bu yaşta gerçeklik döneminde olmaları ve onların yaratıcılıklarını tekrar kazanmalarını sağlamak amacıyla bu yaş grubundan seçilmeleri de bu çerçevede değerlendirilmelidir. Araştırmada, ilk olarak sanat eğitimi kavramları ve ortaöğretim 5. sınıf öğrencilerinin sanatsal gelişim özellikleri üzerinde durulmuş ve ortaöğretim 5. sınıf görsel sanatlar dersiöğretim ncelenmiştir. Ardından konu dahilinde resim sanatında kolaj tekniği ve hayvan figürü kullanımı konularına genel bir giriş yapılmıştır. Bir sonraki aşamada, Çevreye yönelik tutum ölçeği, kolaj tekniği ile yapılmış hayvan resimlerinden oluşan Kolaj tercihleri anketi, ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Önce Özel Artı Sonsuz Ortaokulu’nun 5.sınıf öğrencilerinden oluşan 31 kişilik deney ve kontrol grubuna ön test uygulanmıştır. Daha sonra deney grubuna konu hakkında bilgi verilmiş, kontrol grubuna ise bilgi verilmemiştir. Sadece müfredatta yer alan kolaj tekniğine değinilmiştir. Diğer haftalarda her iki gruba uygulama yaptırılmıştır. Son olarak yine her iki gruba son test uygulanmıştır. Ortaöğretim 5. sınıf öğrencilerine çevre bilinci ve hayvan sevgisi kazandırılmasında kolaj tekniğinin etkilerini araştırmaya yönelik hazırlanmış bilgi-başarı testinden yola çıkarak elde edilen veriler doğrultusunda bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 17 istatistik programında analiz edilmiştir. Öğrencilerin bilgi-başarı testi sonuçlarına bakıldığında, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test puanlarının birbirlerine yakın sayıldığı, son test puanlarında ise deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olduğu görülmüştür.

The scope of this research is the study of the evaluation of practices based on the survey of the impacts of usage of collage technique in the process of redounding 5th grade students the environmental counsciousness and care for animals. Within the 5th grade Visual Arts Curriculum, it is aimed to draw attention to the lack of practices that will teach children to care about animals and develop an environmental counsciousness, and to use the collage technique in order to endear the children to these values. 5th grade students have been chosen as the research group considering the characteristics of the age group they belong. Considering students’ artistic developmental period, they have been predicted to have a grasp of the topic. The facts of students’ being in a period of reality in this age and being chosen within this particular group of age in order to ensure them to regain their creativity, should also be evaluated within this frame. Primarily the concepts of art education and the 5th grade students’ patterns of artistic development have been emphasized and curriculum of 5th grade visual arts class has been investigated within the research. Following that, a general introduction has been made about the topics of usage of collage technique and animal figures within the art of painting. For the next stage, the scale of Environmental attitude and the survey of Collage preferences consisting of animal pictures prepared with the collage technique, have been conducted as the pretest and the posttest. Firstly, the pretest has been applied to the test group and the control group of 31 people consisting of 5th grade students of Artı Sonsuz College. Afterwards, the test group have been informed about the topic, but the control group have not. They have only been mentioned about the collage technique that is included to the curriculum. During the following weeks, the both groups have been made practice. Lastly, the posttest has been applied to both groups. An evaluation has been made about the data obtained from the knowledge-achievement test prepared for investigating the impacts of collage technique in order to redound 5th grade children the environmental counsciousness and care for animals. The date obtained from the research have been analysed with the SPSS 17 statistics software. Considering students’ knowledge-achievement test results, it can be concluded that the pretest results of the test group students’ and the control group students’ are proximate, however the test groups students are more successful then the control group students.
Keywords: Eğitim, İlk; Öğrenim ve öğretim, ilk; Resim; Türkiye