Hiperkolesterolemi ve artmış oksidatif stres ile indüklenen alzheimer hastalığında amiloid prekürsör proteinin oluşum ve apoptoz mekanizmasının incelenmesi - İsmiçoğlu, Alper (My University, 2016)
1.ÖZET Amaç: Kolesterol yönünden zengin diyetin, tavşan beyninin hipokampus dokusunda Alzheimer hastalığının gelişiminde etkin rol oynayan BACE1 enziminin ekspresyonu ve apoptotik hücre ölümü üzerine nasıl etki ettiği ve vitamin E’nin bu değişimler üzerine yaptığı etkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 1-2 aylık 16 adet erkek albino tavşan 4 farklı gruba ayrıldı: (i) Vitamin E den fakir yem ile beslendi. (ii) % 2 kolesterol içeren vitamin E‘den fakir yem ile beslendi. (iii) Vitamin E den fakir yem ile beslendi ve vitamin E i.m. olarak 50 mg/ kg/ gün uygulandı. (iv) % 2 kolesterol içeren Vitamin E‘den fakir yem beslendi ve vitamin E i.m. olarak 50 mg/ kg/ gün uygulandı. Serumdan kolesterol ölçümünü spektrofotometre, serumdan vitamin E ve MDA ölçümünü gerçekleştirmek için HPLC, BACE1 enzimi ve apoptotik belirteçler olan bax ve bcl-2’nin ekspresyonunu belirlemek için Western Blot yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Sekiz hafta sonunda, hiperkolesterolemi geliştirilen grupta serum kolesterol seviyesinde anlamlı artış gözlendi. Oksidatif stres belirteçi olarak serumdan MDA analizinde kolesterol grubunda artış tespit edildi. Tavşanların beyin hipokampüs dokularından ise yapılan Western analizlerinde kolesterol ile beslenen grupta BACE1 enzimi ve apoptotik belirteç olan bax ekspresyonlarında artış, bcl-2’nin ekspresyonunda ise kolesterol grubunda azalma saptandı. Sonuçlar: Tavşanlarda oluşturulan hiperkolesteroleminin beyinin hipokampüs dokusunda, Alzheimer hastalığının gelişiminde kritik rolü olan BACE enzimini ve apoptotik hücre ölümünü tetiklediği gözlemlenirken vitamin E’nin koruyucu rol üstlendiği saptanmıştır. perkolesterolemi, Oksidatif Stres, BACE1, bax, bcl-2 2.

Aim: BACE1 enzyme expression and apoptotic cell death play an active role in the development of Alzheimer’s disease at the hippocampus of rabbit brain tissue which is induced by high cholesterol diet. The aim of this study is to investigate effect hypercholesterolemia and oxidative stress in the prognosis on Alzheimer disease and role of vitamin E. Materials and methods: In our study 24 male albino rabbits 1-2 months were divided into 4 different groups. (i) Diet with poor cholesterol and without vitamin E. (ii) Diet with %2 cholesterol and without vitamin E. (iii) Normal diet, vitamin E im 50 mg / kg / day dose applied. (iv) Diet with % 2 cholesterol without vit E.50 mg / kg / day dose vitamin E was applied intra musculary. Spectrofotometry was used to measure the cholesterol, HPLC was used to measure the MDA and vitamin E. levels in the serum. Western Blot was used to determine the expression of BACE1 enzyme and apoptotic markers such as bax bcl-2. Results: After eight weeks, serum cholesterol was significantly increased in cholesterol received group. Also oxidatif stres marker MDA was increased after eight weeks. In the hippocampus of rabbit brains showed increased level of BACE1, bax and a decrease bcl-2. Conclusion: Hypercholesterolemia caused increased BACE1 enzyme expression and trigger the apoptotic cell death. Vitamin E have a protective role on this condition. Hypercholesterolemia, Oxidative Stress, BACE1, bax, bcl-2
Keywords: Alzheimer; Tedavi