2008 küresel ekonomik krizinin İMKB’ye kayıtlı tekstil işletmelerinin finansal tablolarına etkisinin analizi ve uygulaması - Alataş, Ahmet (My University, 2012)
resel ekonomik kriz, İMKB, Tekstil Sektörü, Oran ve Trend Analizi ÖZET 2008 KÜRESEL EKONOMİK KRİZİNİN İMKB’YE KAYITLI TEKSTİL İŞLETMELERİNİN FİNANSAL TABLOLARINA ETKİSİNİN ANALİZİ VE UYGULAMASI Merkez üstü ABD olan 2008 küresel ekonomik krizi, başlangıç şiddetini finansal piyasaların çökmesi ile göstermiştir. Sonrasında ekonomik ve finansal piyasalarda yaşanan küreselleşmenin de sonucu olarak gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru yayılıp reel ekonomide şiddetini arttırarak sürdürmüştür. Piyasalarda gerçekleşen durgunluk, etkisini ülke ekonomileri ve sektörler bazında da göstermiştir. Çalışmada amaçlanan, 2008 küresel ekonomik krizinin etkisinin incelenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesidir. Bu yüzden Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektörü ele alınıp incelenmiştir. Bunun için İMKB’ye kayıtlı olan tekstil firmaları inceleme konusunu oluşturmuştur. Firmaların oranlar ve trend yöntemi ile analizinin yapılması amaçlanarak krizden etkilenme düzeyleri saptanmıştır. Oran yöntemi ve trend yöntemiyle yapılan analizin anlamlı olması için halka açık firmaların 2006-2010 yılları arasındaki bilanço ve gelir tablolarından yararlanılarak oranlar hesaplanmıştır. Bulunan oranların sağlıklı yorumlanması için aynı döneme ait TCMB’nin yayımlamış olduğu sektör bilançolarından yararlanıp hesaplanan oranlara yer verilerek karşılaştırması yapılmıştır. Analiz sonucunda Türk ekonomisinde önemli bir paya sahip olup, sanayinin lokomotifi konumunda olan tekstil ve konfeksiyon sektörü de krizden en çok etkilenen sektörler arasında yer almıştır. Kriz, sektörün 2008 ve 2009 yıllarında ciddi sıkıntılar yaşamasına ve bu yılları çok zor geçirmesine neden olmuştur. Özellikle bu yıllarda satışların düşmesi ve veresiye yapılmasıyla birlikte kısa vadeli yükümlülüklerdeki artış, finansman giderlerinin artmasına, sonrasında likidite sıkıntısına neden olmuştur. Maliyetlerdeki artışlarda eklenince firmaların bu yılları düşük kar veya zararla kapatmasına neden olmuştur. Fakat 2010 yılı göstergeleri bize sektör için toparlanmanın yaşanmaya başladığını göstermektedir. Özellikle 2010 yılı Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin yaşandığı yıl olmuştur. The global economic crisis in 2008,ISE, Textile Sector,Ratio and Trend Analysis

2008 GLOBAL ECONOMIC CRISIS IN TEXTILE COMPANIES REGISTERED THE İMKB ANALYSIS AND APPLICATION OF THE EFFECT OF FINANCIAL STATEMENTS The global economic crisis in 2008 over the Central U.S.is started with the collapse of financial markets has shown the severity. Then, as a result of globalization in financial and economic markets are spreading from developed countries towards developing countries by increasing the severity of the real economy has continued. On the basis of actual markets and sectors in the economies of countries have shown the effect of the recession. The aim of the study is that is to evaluate the effect of the global economic crisis and to evaluate the results of 2008.So, the textile and clothing industry that have an important place in Turkey's economy is examined. For this, been the subject of textile firms that registered in İMKB are examined. Aims are make by ratios and trend analysis method in firms that levels were affected by the crisis. To make the meaning of the trend and ratio analysis method is that to use of balance sheets and income statements of publicly traded companies between 2006-2010 rates were calculated. For better interpretation of the rates published is that, sector balance sheets are calculated to benefit from the same period the rates published by the TCMB have been compared. As a result of the analysis has an important share in the Turkish economy, which is the locomotive industry, textile and clothing industry has been among the sectors most affected by the crisis. The crisis of the sector in 2008 and 2009 leading to serious problems of life and these years have been very difficult. During these years, especially with sales down and credit , increase in short-term liabilities, an increase in financing costs, has led to a shortage of liquidity after. Firms in this period is added in increments in costs have led to low profit or loss, to close. But, indicators in 2010, show to us, the sector has started recovery taking place. Especially in 2010, developing countries, including Turkey was experienced the year of economic growth.
Keywords: Ekonomi; Finansal Krizler; Finansal Tablolar; İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası); Küresel Ekonomik Kriz