Yüzde yöntemi ile analiz ve gıda sektörüne yönelik bir uygulama - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Finansal analiz işletmelere geçmiş dönemdeki faaliyet performansını ve mali durumunu göstermesi sebebiyle stratejik öneme sahiptir. Bu sayede, işletmeler geleceği daha iyi planlayabilir ve uygun yatırım ve finansman kararları alabilirler. Finansal analizin bu katkıyı sağlaması için işletmelerin mali tabloların belirli standartlara göre hazırlanmış olması ve uygun finansal analiz yöntemlerinin kullanılmasına bağlıdır. Bu yöntemler arasında yer alan dikey analiz yöntemi işletmenin aktif ve pasif yapısı ile gelir- gider durumunu belirli bir dönem için yüzde cinsinden incelemeye ve karşılaştırmaya imkân vermektedir. Bu çalışmada, dikey analiz yöntemi, gıda sektöründen seçilmiş büyük ölçekli örnek bir işletmenin 2011- 2012 dönemi konsolide olmayan bilanço ve gelir tablolarına uygulanmış ve mali tablo hesaplarındaki değişimlerin işletme açısından maliyet kontrolünün ve nakit yönetiminin daha iyi yapılması gerektiğini göstermiştir.

Financial analysis is a method which has a strategic importance because of its ability to demonstrate the past financial and operating performance of companies. Consequently, it is possible to make relevant decisions in terms of investments and financing. In order for financial analysis to provide this opportunity, financial statements should be prepared according to particular standards and relevant financial analysis techniques should be used. Among these techniques, common size analysis provides the opportunity to examine the asset-liability structure and cost-revenue structure in terms of percentages and allows for comparison. Te balance sheet and income statement of a sample company from the food industry have been evaluated by common size analysis and it has been observed that the company should concentrate on cost control and cash management for 2011-2012 period.
An application of common size analysis in the food industry
Keywords: İş; İşletme Finans; İktisat; İşletme