İslam düşüncesine özgü bir poetikadan söz edilebilir mi? : ilk dönem kelam ve dil alimlerinde din dili-mecaz/şiir-mecaz ilişkisi üzerine bir inceleme - Gemuhluoğlu, Zeynep (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2009)
Bu çalışma öncelikle İslam düşüncesi tarihindeki ilk şiir, dil ve edebiyat araştırmaları ile Kur'an yorumlama usulleri arasında diyalojik bir ilişki olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Nitekim bu ili§ ki, aynı zamanda İslam düşüncesi içinde yer alan poetikalara dair öngörülerin, yine bu düşünce içinde gelişen din dili ve mantık problemleriyle neredeyse ayrılamayacak denli iç içe girdiğini de gözler önüne sermektedir. Makalede ayrıca ilk dönem kelam ve dil alimlerinin mecaz meselesine yaklaşımlarının hem şiir dilinin bilgisel değeri hem de Kur'an yorumuyla ilgili olarak ortaya çıkardığı problemlere dikkat çekilmektedir
Keywords: İslam dü§üncesi, İslam felsefesi, Kelam, dil felsefesi, din dili problemi, mecaz, istiare, §Ür, §iir dili, poetika, yorum, anlam