Eğitim programlarının değerlendirilmesi ve uygulamadan bir örnek - Çağlayan, Berna (My University, 2002)
Eğitim sürecinin başarıyla tamamlanması, sürecin dikkatle planlanması ve uygulanmasına bağlıdır. Bundan sonraki adım ise eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesidir. Değerlendirme yapmanın en yaygın nedeni, bir eğitim programının etkiliğini ve geliştirme yollarını saptamaktır. Eğitim sürecinin ne derece başarılı olduğu ve işletmeye getirisi ancak eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi ile ortaya çıkabilecektir. Araştırmanın teorik kısmında; eğitim ve eğitimle ilgili temel kavramlar ve değerlendirme kavramı, eğitim ve değerlendirmenin amaçları ve yararları üzerinde durulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde eğitim sürecinin daha etkin hale getirilmesine odaklanılarak eğitim süreci incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise eğitim programlarının değerlendirilmesinde kullanılan modeller anlatılmıştır. Araştırma ile Donald L. Kirkpatrick tarafından geliştirilen ve eğitim değerlendirme yöntemleri içinde yaygın kabul görmüş olan 4 Aşamalı Eğitim Programları Ölçümlemesi modelinin birinci aşaması olan Tepki Değerlendirme aşamasına örnek bir uygulama ortaya koyulmuştur. Araştırma, üretim sektöründe hizmet veren üç ayrı işletmenin düzenlediği üç ayrı eğitim programının katılımcılarına uygulanmıştır. Araştırma ile katılımcıların eğitim programına nasıl bir tepki verdikleri incelenmiştir. Verilerin analizi sonucunda katılımcıların tepkileri altı boyut altında toplanmıştır. Katılımcıların eğitim programından duydukları memnuniyet düzeyi ve programın beklentilerine uygunluk düzeyi de incelenmiştir. Ayrıca katılımcıların tepkileri, memnuniyet düzeyleri ve beklenti düzeylerinde cinsiyet ve yaş değişkenlerinin herhangi bir fark yaratıp yaratmadığı da incelenmiştir.

Accomplishing the training process successfully depends on the planning and enforcing of the process carefully. Next step is evaluating the activity widely known reason of evaluating determines the effectiveness of the program and to find out the ways of the improving the program. The success of the training process and it's contributions to the company can be measured if only the training activities are evaluated successfully. In the theoretical part of this research, the subjects of training, basic terms of training, evaluation conceptions, the purpose and benefits of evaluation and training are insisted. In the second part of the research, training process is examined by focusing on the subject of how the training process can be made more effectively. And in the third part, the models that are used at evaluating of the training programs are explained. By this research, we worked at an application based on Reaction Evaluating Step that is the first step of the model of Four Level Of Evaluating Training Programs which is improved by Donald L. Kirkpatrick and widely accepted. The research is applicated on the participants of three separate training program organized by three separate companies which are servicing in production sector. The reaction of the participants has been investigated by the research. In the results of the data analysis, the reaction of participants are collected in six dimensions. The pleasure level of the participants abaout the training programs and it's appropriating level of their expectation are investigated. Also investigated if the sexual and age variables makes any difference on the reactions, pleasure level and expectation level of the participants or not.
Keywords: Eğitim Sistemleri Türkiye; Insan Kaynakları; Kamu Yönetimi