Kurumsal yönetimin finans-metal sektörlerine etkisinin analizi - Üçpınar, Tahsin (My University, 2009)
KURUMSAL YÖNETİMİN FİNANS - METAL SEKTÖRLERİNE ETKİSİNİN ANALİZİ Kurumsal yönetim, işletme yönetiminde kar elde etme ve pay sahiplerine dağıtma amacını taşıyan geleneksel yapıların yanında, hissedarların, yöneticilerin ve diğer paydaşların (çalışanlar, müşteriler, alacaklılar, fon sağlayanlar ve devlet gibi) haklarının da önemsendiği bir anlayış olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya piyasalarında yaşanan şirket skandalları, finansal krizler, küreselleşme ve sermaye piyasalarında ki rekabetin artması günümüzde kurumsal yönetim kavramının artmasındaki en önemli sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada ilk önce, kurumsal yönetim kavramı ile Türkiye’de ve Dünya’da kurumsal yönetim uygulamalarına değinilmiş, daha sonra Türkiye’de finans ve metal sektörlerinin kurumsal yönetim uygulamalarını tespit etmek amacı ile bir çalışma yapılmıştır. çalışma sonucunda, incelenen sektörlerde 2007 yılında kurumsal yönetim uygulamaları 2004 yılına göre artış göstermiştir. 2007 sonu kurumsal yönetim uygulamaları karşılaştırıldığında finans sektörünün metal sektöründen yaklaşık %25 daha ileride olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan performans analizinde İMKB Metal Ana ve Metal Eşya sektörlerinde kurumsal yönetimi uygulayan şirketler ile net kar büyüme oranı arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Kurumsal Yönetim, Finans-Metal Sektörü

THE ANALYSIS OF THE EFFECT OF CORPORATE GOVERNANCE ON FINANCE AND METAL SECTORS Corporate Governance is an apprehension that overrates the part owners’, managers’ and other interest groups’ (employees, customers, creditors, funders and state ) rights ; in addition to traditional structures carrying the purpose of obtaining profit in business administrations and sharing dividends with the share holders. The increase in the corporate scandals in the world market, financial crisis, globalisation and the competition in the Money market are the most important reasons why corporate governance concept become more expansive. In this studuy, firstly, corporate governance concept, national and global applications have been explained. Secondly, corporate governance in the finance and metal sectors in Turkey have been exaimed. After the research, the sectors that are exaimed show that; in 2007 the corporate governance applications increased compared with 2004. The results of the comparison between finance sector and metal sector in terms of corporate governance application at the end of 2007 shows that, the finance sector is % 25 ahead of the metal sector. The performance analysis in IMKB , Metal Main and Metalic Products sectors show that there is a positive corelation between , the company’s application of corporate governance concept and net profit growth rate. Corporate Governance, Finance-Metal Sector
Keywords: Finans; Kurumsal Yönetim; Sermaye Piyasası