Türkiye’deki eğitim fakültelerinin 1998-2022 müzik öğretmenliği lisans programlarının karşılaştırmalı incelenmesi ve mevcut programların değerlendirilmesi - Özgür, Emine Simay (My University, 2024)
Bu çalışma ile Türkiye’deki Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dallarının uygulamakta olduğu öğretim programlarının geçmişten günümüze karşılaştırmalı incelenerek programların hangi alanlarda, nasıl gelişimlere ve değişimlere uğradığının ortaya konması ve müzik öğretmenliği eğitiminde uygulanmakta olan mevcut programların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Karma yöntem araştırmalarından keşfedici sıralı desen kullanılan araştırmanın nitel verilerini; 1998, 2006, 2018 yılları müzik öğretmenliği lisans programları ile bazı üniversitelerin 2018 programını yeniden düzenleyerek uygulamaya koyduğu 2022 programları oluşturmaktadır. Doküman incelemesi yöntemi ile incelenen programlar, içerik analizi yöntemi ile analiz edilerek derslerin Alan Eğitimi, Meslek Bilgisi ve Genel Kültür başlıkları altında nasıl bir dağılım gösterdiği, ders süreleri, ders içerikleri ve ders kredileri kategorilerinde yapılan analizler ile geçmiş ve günümüz programlarının birbirleri ile olan benzerlikleri ve farklılıkları tespit edilmiştir. Nicel verilere Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında görev yapan 48 öğretim elemanı ile bu anabilim dallarında üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören 152 öğrenciye uygulanan anketler ile ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda, Türkiye’deki güncel müzik öğretmenliği eğitiminde kullanılan programların farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğretim elemanlarının %70,8’inin ve öğrencilerin %56,6’sının, kurumlarında uygulanan programlardaki alan eğitimi derslerini yetersiz bulduğu; öğretim elemanlarının %87,5’inin, öğrencilerin ise %86,2’sinin programların gözden geçirilmesi gerektiğini düşündükleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak uygulanan programların istenilen düzeyde olmadığı görülmüştür. Çıkan sonuçlar ışığında müzik öğretmenliği lisans programının, kazandırılması hedeflenen mesleki bilgi ve beceriler ile MEB Müzik Dersi Programları gözetilerek yeniden düzenlenmesi ve müzik öğretmenliği eğitiminde ortak bir müzik öğretmenliği lisans programının kullanılması önerileri sunulmuştur.

With this study, it is aimed to reveal in which areas and how the programmes have undergone developments and changes and to evaluate the current programmes being implemented in music teacher education by comparatively examining the curricula implemented by the Departments of Music Education of the Fine Arts Education Departments of the Faculties of Education in Turkey from past to present. The qualitative data of the research, which used exploratory sequential design from mixed method research, consisted of the music teaching undergraduate programmes of 1998, 2006, 2018, and the 2022 programmes that some universities put into practice by rearranging the 2018 programme. The programmes, which were examined by document analysis method, were analysed by content analysis method and the similarities and differences between past and present programmes were determined by analysing the distribution of courses under the titles of Field Education, Professional Knowledge and General Culture, course durations, course contents and course credits. Quantitative data were obtained through questionnaires applied to 48 lecturers working in the Music Education Departments of the Fine Arts Education Departments of the Faculties of Education and 152 students studying in the third and fourth grades of these departments. As a result of the research, it was determined that the programmes used in the current music teacher education in Turkey differ. It was determined that 70,8% of the instructors and 56,6% of the students found the field education courses in the programmes applied in their institutions insufficient; 87,5% of the instructors and 86,2% of the students thought that the programmes should be revised. As a result, it was discovered that the programmes implemented were not at the desired level. In the light of the results, it was suggested that the music teaching undergraduate programme should be reorganised by considering the professional knowledge and skills aimed to be gained and the Ministry of National Education Music Course Programmes and that a common music teaching undergraduate programme should be used in music teaching education.
Comparative analysis of 1998-2022 music teaching undergraduate programmes of education faculties in Turkey and evaluation of current programmes
Keywords: Curricula; eğitim fakültesi; faculty of education; Music; music teacher education; Music teaching program; Müzik; müzik öğretmenliği eğitimi; Müzik öğretmenliği programı; Öğrenim ve öğretim; Öğretim programı; Study and teaching; Türkiye