Kariyer yönetiminin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve seramik sektöründe bir araştırma - Söğüt, Gizem (My University, 2019)
Günümüzde küreselleşme ile birlikte yaşanan gelişmelerin hızkazanması ve rekabetin giderek artması ile birlikte işletmelerin varlıklarınıkoruyup, devam ettirebilmeleri için sektörde rekabet avantajı kazanabilmesigerekmektedir. Bu durum işletmelerin sahip oldukları beşeri sermaye olaninsan kaynağı faktörünün önemini arttırmış, kariyer yönetimi ve örgütselbağlılık gibi kavramları gündeme getirmiştir.Kariyer yönetiminin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini açıklamakamacı ile yapılan bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde,kariyer yönetimi kavramı; ikinci bölümde, örgütsel bağlılık kavramıaçıklanmıştır. Üçüncü bölümde, bu iki kavram arasındaki ilişki incelenmiş vebu alanda yapılan diğer araştırmalara yer verilmiştir. Araştırmanın sonbölümünde ise, literatür taraması sonucunda edinilen bilgiler doğrultusundakariyer yönetiminin örgütsel bağlılık üzerinde bir etkisinin olup olmadığıanaliz edilmiştir. Araştırma Bilecik' in Bozüyük ilçesinde seramik sektöründefaaliyet gösteren 205 işletme çalışanı üzerine yapılmıştır.

In recent years, the organizations need to gain competitiveadvantage more in order to survive in the market because of highglobalization and high competition. Therefore, the importance ofHuman Resource factors and practices such as career managementand organizational commitment have been emerged within theorganizations as a human capital.The main aim of this study is to examine and explain theeffects of career management on organizational commitment. Thestudy was consisted of four parts. In first two parts, careermanagement (in the first part) and organizational commitment (inthe second part) have been explained. In third part, the relationshipbetween of these concepts have been examined and other studiesregarding to same topic have been included. In the last part, on thebasis of the literature reviewed, the survey method was conducted todetermine whether career management has effect on organizationalcommitment. The sample totally was consisted of 205 employeesfrom ceramic industry in Bilecik province in Turkey.
Keywords: Business; İşletme; kariyer yönetimi; organizational commitment; örgütsel bağlılık career management; Personel yönetimi; Personnel management