Fiziksel engelli çocuk ve ailesinin evde bakım gereksinimine karşı ışık tutucu araştırmaların sistematik incelenmesi - Aktaş, Eda (My University, 2010)
FİZİKSEL ENGELLİ ÇOCUK VE AİLESİNİN EVDE BAKIM GEREKSİNİMİNE IŞIK TUTUCU ARAŞTIRMALARIN SİSTEMATİK İNCELEMESİ Araştırma, fiziksel engelli çocuk ve ailesinin yaşadığı problemleri ve evde bakım gereksinimlerini belirlemek için bu alanda yapılmış tüm araştırma bulgularının sentezlenerek bilimsel genellemelere ulaşmak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, ülkemizde 1998-2009 yılları arasında gerçekleştirilen fiziksel engelli çocuk ve ailesinin evde bakım gereksinimleri ile ilgili araştırmaların sistematik derleme analizi biçiminde incelenmesi ile yapılmıştır. Araştırma örneklemine alınacak çalışmaların belirlenmesi 15.07.2009 -15.06.2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye’de yapılmış, 0-18 yaş fiziksel engelli çocuk ve ailesine yönelik ulaşılabilen tüm çalışmalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemine; 1998-2009 yılları arasında gerçekleştirilen ve fiziksel engelli çocuk ve ailelerinin; duygusal, fiziksel, sosyal sorunlarını, yaşam kalitelerini, bilgi gereksinimlerini ve sağlık hizmetlerinden yararlanma durumlarını değerlendiren çalışmalar alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Örnekleme Seçilecek Araştırmaları Belirleme Formu” ve “Araştırmaların Bulgularını Derleme Formu” kullanılmıştır. Örneklem kriterlerine uygun çalışmalar; Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu Yayın ve Dokümantasyon Dairesi Tez Tarama veri tabanı, Pubmed veri tabanı, Süreli akademik dergiler, Online akademik dergilerde fiziksel engelli çocuk, serebral palsi, musküler distrofi, nöral tüp defekti, omurilik travması, fiziksel engelli çocuğun ailesi, evde bakım anahtar kelimeleri kullanılarak derlenmiştir. Araştırmada 24 çalışmanın fiziksel engelli çocuk ve ailelerine yönelik bulguları sentez edilmiştir. Sonuç olarak engelli çocuk ve ailesinin fiziksel, sosyal ve duygusal pek çok sorununun olduğu ve bu ailelerin evde bakıma duydukları ihtiyaç ile ülkemizde evde bakım hizmetlerine duyulan gereksinim ortaya koyulmuştur. Evde bakım, fiziksel engelli çocuğun ailesi, fiziksel engelli çocuk, musküler distrofi, serebral palsi The Systematic Review of The Researches Which Light The Way for Home Care Requirements of Physically Disabled Children and Their Families The aim of this descriptive study was to provide scientific generalizations about the problems and home care requirements of physically disabled children and their families by synthesizing the results of all of the studies about this area. The study was a systematic review of the studies between 1998-2009 about home care requirements of physically disabled children and their families. Determination of the studies which were included the study were achieved between 07.15.2009 – 06.15.2010. The scope of the study was all of the studies about 0-18 years old physically disabled children and their families. The sample was the studies which achieved between 1998-2009 and evaluated emotional, physical, social problems and quality of life, knowledge requirements and condition of access to health services. “Determination Form For Chosing Studies of Sample” and “Evaluation Form For Study Results” were used as data collection tools. The studies which appropriate for the sample criterions were reviewed from Republic of Turkey The Council of Higher Education National Theses Database, Pubmed Database, periodical academic journals and online academic journals by using the following key words: physically disabled children, cerebral palsy, muscular dystrophy, neural tube defect, trauma of vertebra, family of physically disabled children, physically disabled children and home care. In the study, the results of 24 studies about physically disabled children and their families were synthesized. In conclusion, physically disabled children and their families have lots of emotional and social problems and home care needs of these families were proved the need of home care services of Turkey. cerebral palsy, family of physically disabled children, home care, muscular dystrophy, physically disabled children
Keywords: Çocuk Sağlığı; Fiziksel Engelliler; Fiziksel Özürlüller