Mağazalar; Ürün-satış-mekan etkileşimi - Aksaç, Hülya (My University, 2006)
VII ÖZET Bu tez çalısması 6 bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde; insanlık tarihi kadar eski olan alısveris eyleminin tanımlanarak neden ve nasıl yapıldıgı arastırılmıstır. Alısverisin ve satıs çevrelerinin kısa bir tarihsel gelisiminden sonra, günümüzdeki alısveris ve satıs eylemleri incelenmistir. kinci bölümde; satıs çevreleri türleri, genel olarak incelendikten sonra magazalar konusu ve magaza türleri üzerinde durulmustur. Satıs çevresinin olusturulmasındaki faktörler ve bunların etkilesimlerini irdelemek için, konuyu sınırlandırmak amacıyla örnekleme olarak, günümüzde en çok gözlenen giyim magazaları incelenmis, agırlıklı olarak da günümüzde tanımlanmıs magaza türleri irdelenmistir. Üçüncü bölümde; satıs çevrelerinde satılan ürün faktörü özelliklerinin alısveris ve satıs çevrelerini ne sekilde etkiledigi incelenmistir. Ürünlerin, satısında hedeflenen tüketici kitlesiyle kurulması gereken iliski ve etkilesimler, ayrıca pazara sürülen yeni ürün kavramının etkileri üzerinde durulmus, isletmenin olusmasındaki temel kriterlere genel anlamda bir yaklasım da izlenmistir. Dördüncü bölümde; Satıs çevrelerinde tüketici faktörü incelenmistir. Alısveris sürecinde tüketicinin sergiledigi davranıslar ve bu davranısları etkileyen etkenler üzerinde durulmustur. Ayrıca tüketicinin üründen beklentilerinin yanında magazadan beklentileri arastırılmıstır. Besinci bölümde; genel olarak magaza tasarımını etkileyen ana faktörler incelenmistir. Magaza mekanının mimari-içmimari olusumunda, sosyal, kültürel, ekonomik çevre konuları irdelenerek; tasarımda marka, reklam, moda unsurlarının etkileri arastırılmıstır. IX

This thesis consists of 6 chapters. In the first chapter; shopping action, which is old like humanity history, is defined and was searched why and how it is done. After a short historical development of shopping and sale environments, the shopping and sale actions of today are examined. In the second chapter; after a general examination of types of sale environments, the retail store theme and retail store types are deliberated. To examine the factors of constitution of the sale environments and their interaction, with a view to restrict the theme as a sampling, today’s most seen clothing retail stores are examined and largely the retail store types defined today are studied. In the third chapter; the features of the products saled in the sale environments are explored how they effect shopping and shopping environments. The relation and interactions that should be established between the saled products and the consumers; besides, the term of new product that is put on the market are established. The basic criterions of the business formation are generally approached. In the fourth chapter; the consumer factor in the sale environments is examined. The consumer behaviours during the shopping process and the factors that effect these behaviours are established. Besides, the consumer’s expectations of the product and the retail store are searched. In the fifth chapter; the basic factors that effect the retail store design are explored in general. The social, cultural and economic environments of the architectural and interior architectural formation of the retail store are examined; brand, advertisement and fashion elements are searched.
Keywords: Mağazalar; Pazarlama