Reklam veren ve reklam ajansı açısından reklam etiği ve bir uygulama - Arzova, Burçak (My University, 2006)
REKLAMVEREN VE REKLAM AJANSI AÇISINDAN REKLAM ETİĞİ VE BİR UYGULAMA Son yıllarda reklam, kitlesel iletişim araçlarının yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesiyle pazarlama açısından en çok tercih edilen iletişim yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Reklam radyo, televizyon, gazete vb. iletişim araçlarıyla çok büyük kitlelere ulaşabildiği için oldukça etkili bir yöntemdir. Amacı sadece bilgi vermek değil, ulaştığı kişiyi etkilemek, ürünü satın almaya teşvik etmektir. Toplumu çeşitli şekillerde etkilemesi nedeniyle çok sorgulanmaktadır. En çok sorgulan konu, açık ve dürüst bir iletişim sağlayıp sağlayamadığıdır. Etik, yaşanan çeşitli deneyimler sonucu, toplumun dini ve sosyal normları, kültürel özellikleri doğrultusunda şekillenmiş, neyin iyi neyin kötü olduğuna karar verilirken başvurulan ahlaki bir kavramdır. Reklam yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler vermeye çok açıktır. Bazen gerçekte var olmayan bilgileri aktararak karşısındakini yanlış yönde etkileyebilmektedir. Dürüstlük ilkelerinden uzak, etik açıdan uygun olmayan reklamlar olumsuz sonuçlar doğurabilmekte, hem pazarlamacı hem de tüketici açısından çeşitli zararlara yol açabilmektedir. Bu nedenle reklamın inanılırlığı ve güvenilirliği çok önemlidir. Reklamda etik kavramı uzun süredir tartışılan bir konudur.Reklamın doğru kullanılmasında etik normlara uyulması tüketiciyi satın almaya yönlendirmesi ve yanıltmaması önemli bir unsurdur.

ADVERTISEMENT ETHICS FOR THE CUSTOMER AND ADERTISEMENT AGENCY AND A SAMPLE The lastest developments in tecnology and communication, lead rapid developments in advertisement to prefer for using in marketing. Advertisement is an attractive metod cause of reaching many people at the same time by radio, television and newsletter...It’s aim is not only give an information about the product. İt’s also affact and exhort to buy. İt is inquisitioning for this speciality. Most inguiring thing is, advertisement metods using right and honest communication for customers. Experiences, social norms and religions, cultural specialities show us the concept of the ethics. Advertisement may give us sometimes wrong or artful information. İt may affact wrongly. In this time, if an advertisement haven’t got an ethics criters, may damage customer and advertisement agency. Advertisement must have rehability and believability. Ethics in advertisement disgusting very long times. The advertisement must use ethical norms for customers and never say the wrong or deceptive and fallacious things. The advertisement must sell the product to the customer but not saying deceitful thing. This is the most important rule in advertisement.
Keywords: İşletmeler_Reklamcılık; Reklamcılık_Etik; Reklamcılık_Planlama