Demographic transition and economic growth: current approaches and applications - Yıldız, Fahriye (My University, 2015)
demografik geçiş, demografik pencere, ekonomik büyüme, panel veri, genelleştirilmiş momentler yöntemi, yatay kesit, Türkiye, bölgesel analiz

DEMOGRAFİK GEÇİŞ VE EKONOMİK BÜYÜME: GÜNCEL YAKLAŞIMLAR VE UYGULAMALAR Demografinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi uzun bir süre “nüfus artışı” ile ele alınmıştır. Ancak yaplan son çalışmalar demografik dönüşüm ile ortaya çıkan nüfus yapısındaki değişikliklerin ekonomik büyüme üzerinde önemli etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Demografik dönüşüm sürecinde çalışan nüfus oranının bağımlı nüfusa oranla hızla arttığı bir dönem ortaya çıkmaktadır. Bu dönem üretim olanaklarını artırıp, ekonomik büyüme için bir fırsat yarattığı için “demografik fırsat penceresi” olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı da demografik dönüşümün ekonomik büyüme üzerindeki etkisini kuramsal bir çerçevede incelemek ve bu “demografik fırsat penceresi”nin iktisadi etkilerini deneysel sonuçlar ile desteklemektir. Bu kapsamda, Solow-Swan modeli Kelley ve Schmidt (2005) ile Bloom ve Canning (2004) çalışmalarındaki yöntemler ele alınarak demografik değişkenler ile genişletilmiştir ve kuramsal bir model ortaya konulmuştur. Kuramsal model ilk önce 1965-2012 yılları arasında, 90 ülkeyi kapsayan panel veri örneğine uygulanmıştır. İkinci uygulamada ise 1985-2010 dönemi için, Türkiye örneği üzerinden NUTS-2 düzeyinde bölgesel veriler üzerinde çalışılmıştır. Her iki uygulamanın analiz sonuçları, demografik değişimlerin ekonomik büyüme üzerinde anlamlı ve önemli bir etkisi olduğu görüşünü destekler niteliktedir. Bu çalışmada literatüre bir katkı olarak ortaya konulan “demografik pencere” göstergesi, demografik dönüşümün iktisadi açıdan bir fırsat penceresi yarattığını ortaya koymuştur. Bunun yanısıra bu pencerenin bir defaya mahsus olduğuve kısıtlı bir süre açık kalacağı gösterilmiştir. demographic transition, demographic window, economic growth, panel data, generalized method of moments, cross-section, Turkey, regional analysis abstract DEMOGRAPHIC TRANSITION AND ECONOMIC GROWTH: CURRENT APPROACHES AND APPLICATIONS The role of the demography on economic growth was initially treated with population growth for a long time. However recent studies have revealed that demographic changes through the demographic transition have a substantial effect on economic growth. During the demographic transition, the share of working age population increases relatively the share of dependent (non-working age) population. This period is named as “demographic window of opportunity” by the reason of increasing production opportunities which provides economic growth. This study aims to draw out the link between demographic change and economic growth with a theoretical framework and support the “demographic window of opportunity” approach with empirical findings. The Solow–Swan model is extended with demographic variables using a similar approach with Kelley and Schmidt (2005) and, Bloom and Canning (2004). This study contains two application parts: a panel of countries and a regional study for Turkey. The first panel data comprise 90 countries over the period 1960-2012, the second panel data cover 26 regions (NUTS Level 2 Statistical Regions) on Turkey over the1985-2010 period. The findings of the estimations affirm the theoretical view about the impact of demographic changes on economic growth Including demographic window indicators to economic growth model is one of the original sides of this study and provides a contribution to the demographic change and economic growth literature. The findings of the alternative demographic variables discovered that demographic window provides economic growth opportunities. Moreover, the results pointed out that the demographic window is unique and short-lived opportunity for economic growth.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik kalkınma; Türkiye