İbn Sina’da bir - Tellioğlu, Esra (My University, 2012)
Varlık, Zorunlu Varlık ÖZET İBN SÎNÂ’DA BİR Bir kavramı, felsefe tarihinin her döneminde metafiziğin temel kavramlarından biridir. Bu kavram felsefe tarihinde varlıkların özünün birliği, sayısal bir ve Zorunlu Varlık’ın birliği olarak üç farklı alanda ele alınır. İbn Sînâ felsefesinde bir kavramına dair detaylı bir inceleme görmek mümkündür. Kavramsal bir analizden İbn Sînâ, Zorunlu Varlık’ın birliği hakkındaki görüşlerini ortaya koyar. İbn Sînâ felsefesinde Zorunlu Varlık’ın merkezîliği sebebiyle bir kavramı da büyük bir öneme sahiptir. Biz bu çalışmamızda İbn Sînâ öncesinde ve İbn Sînâ felsefesinde bir kavramını, İbn Sînâ felsefesinde Zorunlu Varlık’ın birliğini ve bu birlik etrafında şekillenen tartışmaları ortaya koyduk. One, Oneness, Being, Obligatory Being

THE ONE İN İBN SÎNÂ Notion of one is one of the basic notion of metaphysics in every period of history of philosophy. This notion is looked into in three different fields as unity of essence of existence,numerical one and the unity of Obligatory Being in history of philosophy.In thought of İbn Sînâ, it’s possible to see detailed research on notion of one. After this national research, İbn Sînâ put forth his thoughts about unity of Obligatory Being. Because of essential of Obligatory Being in his thoughts, the notion of one has great significance. In this study we declare notion of one in before İbn Sînâ and İbn Sînâ, the unity of Obligatory Being in his thought and discussion about this unity.
Keywords: İbn Sina; İslam Felsefesi; Varlık; Zorunlu Varlık