Otomotiv sektöründe yapılan elektriksel ölçümler, testler ve çözüm önerileri - Taşkın, Sezai (My University, 2001)
Yolcu taşıtlarında hafiflik ve sessizlik beklentileri birbiriyle çelişmektedir. Daha az yakıt tüketimi için bir taşıtın optimum ağırlıkta olması gerekirken, diğer taraftan yolcuların sağlığı ve konforu açısından kabindeki sıcaklık ve gürültü seviyelerinin de azaltılması gerekmektedir. Bu amaçla taşıtlarda sıcaklık, gürültü ve diğer büyüklüklerin sürekli olarak kontrol edilmesi yani ölçülerek belirlenmesi gerekmektedir. Ülkemizde şehirlerarası ulaşımlarda çoğunlukla yolcu otobüsleri tercih edilmektedir. Seyahatlerde güvenlik, konfor ve sağlık açısından aracın yolcu beklentilerine en iyi biçimde cevap vermesi istenir. Bu amaçla çeşitli otobüs üretici firmalar tasarım aşamasında bir çok deneme ve test çalışması yapmaktadırlar. Bu çalışmada ilk olarak, ölçme sistemleri hakkında verildikten sonra gerilme ve sıcaklık ölçümünde önemli yer tutan Strain Gauge ve Termokupl ölçme elemanlarının otomotiv sektöründeki kullanımları araştırılmıştır. Konuyla ilgili uygulama bazında Mercedes-Benz Geliştirme ve Test Merkezi'nde şehirlerarası yolcu otobüsleri üzerinde elektriksel ölçümler yapılmıştır. Birinci öncelikli olarak güvenlikle birlikte araç hafiflik ve sessizlik beklentisi göz önüne alınarak, strain gaugelerle çeşitli mekanik aksamlar üzerine gelen gerilme ölçümlerine yer verilmiştir. Daha sonra, yolcu otobüslerinde şoför yatma yeri klima ısıtma ve soğutma performansının incelenmesi açısından termokupllarla sıcaklık ve araç içi gürültü dağılımlarının belirlenmesi ölçümlerine yer verilmiştir. Deneysel çalışmalardan alınan veriler yolcu sağlığı ve konforu açısından değerlendirilmiştir.

Lightness and silence are generally in contradiction in traveller vehicles. While a vehicle must be at optimum weight for less fuel consumption, on the other hand the heat and noise levels must be reduced for travellers' health and comfort. In order to arrive this aim heat, noise and other quantities in vehicles have to be controlled and measured. In our country, buses are generally prefered for trips between cities. A vehicle must be reply traveller's expectations in trips for safety, comfort and health. For this purpose, various bus manufacturers make many experiments and tests at design stage. In this study, at first after general information about measurement systems are given, Strain Gauge and Thermocouple Measurement Technologies which are so important takes part of stress and heat measurement in automotive sector is researched. Electrical measurements have been made at Mercedes-Benz Test and Development Center about this subject in application basics. At first, taking into consideration safety, lightness and silence, stress measurements at various components are measured by strain gauges. Then, for investigation of bus air conditioner heating and cooling system performance, heating measurement is done by thermocouples. Finally, noise level in bus is compared with standards and experiment results are evaluated for travellers' health and comfort.
Keywords: Elektrik; Otomotiv Sanayi Türkiye