Din felsefesi açısından büyük patlama teorisi - Taslaman, Osman Caner (My University, 2002)
Bu çalışmada Büyük Patlama Teorisi’nin din felsefesi açısından doğurduğu sonuçlar gösterilmeye çalışılmıştır. 1. Bölüm olan Girişte, kozmoloji ve kozmogoni bilimlerinin tarihsel gelişimine değinilmiş ve Büyük Patlama Teorisi kısaca tanıtılmıştır. 2. Bölümde, Büyük Patlama Teorisi ortaya konmadan önceki iddialar incelenmiştir. Bu iddia sahipleri maddeyi ezeli kabul edip etmemelerine ve Tanrı’nın varlığını kabul edip etmemelerine göre sınıflandırılmıştır. Ayrıca bu konunun bilinemeyeceği iddiasında olan agnostik tavra da önemine binaen yer verilmiştir. 3. Bölümün A kısmında, Büyük Patlama Teorisi’nin temel delilleri olan hem matematiksel kökenli, hem de gözlemsel ve deneysel kökenli deliller ortaya konulmuştur. Bu deliller, Büyük Patlama Teorisi’nin bir çok bilimsel kitapta evrenin nasıl oluştuğunun tutarlı ve bilimsel tek açıklaması olarak gösterilmesinin sebebini açıklamaktadır. 3. Bölümün B kısmında, evrenin ezeli olmadığını ispatlayarak Büyük Patlama Teorisi’ni dolaylı yoldan destekleyen deliller, bu teorinin yan delilleri olarak ele alınmıştır, C kısmında ise Büyük Patlama Teorisi’ne karşı bilim adamları tarafından ileri sürülen en önemli modeller incelenmiştir. 4. Bölümde, Büyük Patlama Teorisi’nin yol açtığı düşünülen felsefi sonuçlar gösterilmeye çalışılmıştır. Bu sonuçları gösterebilmek için ikinci bölümde tanıtmaya çalıştığımız iddialar, Büyük Patlama Teorisi’nin ışığında tekrar ele alınmıştır. Bu teoriyle maddenin ezeli olmadığının, evrenin aşamalı-gelişmeci bir süreçle oluştuğunun anlaşılmasının, evrendeki amaçsal yapıya dair verilerin elde edilmesinin ve evrenin ebedi olmadığının keşfedilmesinin felsefi açıdan önemli sonuçlar doğurduğu gösterilmeye çalışılmıştır. With this research, we tried to show the effects and the results of the Big Bang Theory on religious philosophy. In the first chapter, which is introduction, we mentioned the historical developments of cosmology and cosmonogy sciences and introduced the Big Bang Theory. In the second part, we examined the claims which were put forward before the Big Bang Theory was presented. We categorized these claims whether they supported the matter’s eternity or not and whether they accepted the existance of God or not. And we also included the agnostic approach into our study which claims it is impossible to know this subject. In the third part, section A, we examined the mathematical, experimental and observational proofs which are the basic evidences of the Big Bang Theory. The proofs which we presented, explain why the Big Bang Theory is accepted as the only scientific explanation of how the universe came into existence. And in section B of part three, we proved that the universe is not eternal and we also presented the evidences, which support the Big Bang Theory indirectly, as the sub-proofs of this theory. In section C, we examined the most important models, which are put forward against the Big Bang Theory by the scientists. In the fourth section, we presented the philosophical outcomes, which we think, caused by the Big Bang Theory. In order to see these results more clearly, we re-examined the claims we mentioned in the first section, this time in the light of the Big Bang Theory. With this theory, we tried to show that both matter and universe are not eternal, the universe’s formation occured by progressive stages, and that the universe has the finality principle in its structure and we think that all of these have great importances in the philosophical results.
Keywords: Din; Felsefe, Din; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri