Endüstriyel tekstillerde kullanılan poliüretan ve polivinilklorür esaslı kaplama yüzeylerin performans özelliklerinin incelenmesi - Gencer, Tuğçe (My University, 2015)
Endüstriyel Tekstillerde Kullanılan Poliüretan ve Polivinilklorür Esaslı Kaplama Yüzeylerin Performans Özelliklerinin İncelenmesi Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte, tüketicilerin ihtiyaçları ve beklentileri artmakta, değişmekte ve gelişmektedir. Endüstride kullanılacak koruyucu giysiden beklenen performans, kullanıldıkları alanın ihtiyaç ve beklentilerine göre değişir. Kaplama ve laminasyon teknikleri yardımı ile özellikleri ve etkileri geliştirilmiş tekstil yüzeylerinin ziraat, medikal, inşaat, mimari, ambalaj, otomotiv vb alanlarına kadar pek çok kullanım alanı vardır. Kaplama yapılmış kumaşların temel özelliklerindeki en belirleyici etken; kaplama maddesi, kaplama yöntemi ve zemin kumaştır. Çalışmanın amacı, günümüzde yaygın bir kullanım alanına sahip olan endüstriyel tekstillerde kullanılan kaplama kumaşların performans özeliklerini araştırmaktır. Bu konu çok kapsamlı olduğu için, kaplama maddesi olarak sadece poliviniklorür ve poliüretan kullanılarak sınırlandırılmaya gidilmiştir. Yapılan literatür çalışmaları neticesinde, böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğu saptanmıştır. Çalışma kapsamında; endüstriyel alanda kullanılan polivinilklorür ve poliüretan kaplamalı kumaşların performans özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, farklı özelliklere (gramaj, sıklık, atkı-çözgü iplik no vb) sahip zemin kumaşlara (örme, dokuma, nonwoven), farklı kalınlıklardaki (0.40mm-1.50mm) kaplama işlemi; farklı renklerde ve farklı reçetelerde (poliüretan, polivinilklorür, poliüretan-polivinilklorür) rakle tekniği ile uygulanmıştır. Elde edilen test sonuçlarına göre kaplamanın zemin kumaşa etkisi ve kaplama parametrelerinin değişmesinin kaplama kumaş performansında ve özelliklerinde oluşturduğu etki incelenmiş ve istatiksel olarak değerlendirilmiştir.

The Investigation of Essential Covering Surfaces Performance Used Polyurethane and Polyvinylchloride in Industrial Textiles Consumers needs and expectations are increasing, evolving and changing because of constantly evolving technology. The expected performance of the protective clothing to be used in industry which are used varies according to the needs and expectations of the relevant section. With the help of coating and lamination techniques, features and effects of improved textile surfaces have many uses in these sectors; agricultural, medical, packaging, construction, architectural, automotive etc. The coating resin, coating method and main fabric is the most significant factor in the basic properties of coating fabrics. The aim of the thesis, which has now become widely used in industrial textile coating used is to investigate the performance properties of fabrics. Cause this topic is very comprehensive, coating resin to be limited only polyvinyl chloride and were made using polyurethane. The lack of such a study is determined as a result of the literature study. Scope of research; polyvinyl chloride used in the industrial field and the performance characteristics of polyurethane coated fabric was examined. For this purpose, different features (weight, density, weft-warp yarn number, etc) to have the main fabric (woven, knitted, nonwoven) of different thickness (0.40 mm- 1.50 mm) coating process in different colors and different formulas (polyurethane, polyvinyl chloride, polyurethanepolyvinyl chloride) was applied by scraping knife techniques. According to the test results of the obtained coating on the fabric surface and the change in coating parameters properties of the coating fabric quality effects were examined and were statistically evaluated.
Keywords: Eğitim; Poliüretan Kaplama; Polivinilklorür Esaslı Kaplama; Tekstil; Tekstil Sanayii; Türkiye