Sınıf Öğretmenlerinin Derslere İlişkin Görüşleri ve Tercih Ettikleri Öğretim Yöntemleri: İstanbul Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Türkiye'de Cumhuriyetin başından itibaren sınıf öğretmeni yetiştirilmeye önem verilmiş ve günümüzde sınıf öğretmenliği önemli standartlara kavuşturulmuştur. Yetiştirilen sınıf öğretmenlerinin sayı bakımından yetersiz kalması nedeniyle 2000'li yıllara kadar bu mesleğe dışardan atamalar devam etmiştir. Günümüzde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kalmış, Türkiye genelinde 32 olan bu sayının, göç alan illerimizde 48 ve daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin çalıştıkları eğitim-öğretim sürecinde derslerle ilgili karşılaştıkları sorunları, bunlarla ilgili görüşleri ve tercih ettikleri öğretim teknikleri hakkında bilgi toplamak, konuyla ilgili bundan sonraki tartışmalara yeni öneriler sunmaktır. Araştırma Mart-Mayıs 2003 tarihinde Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye ve Maltepe ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Tesadüfi örneklem sistemiyle 211 sınıf öğretmenine araştırma konusuyla ilgili 25 soruluk görüşme formu düzenlenerek uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre sınıf öğretmenlerinin önemli bir kısmı okuma-yazma ve dört işlem derslerinin 4. sınıfa kadar devam etmesini, Türkçe-Matematik derslerine daha çok önem verilmesini ve 4. sınıftan itibaren Türkçe, Matematik ve ingilizce gibi derslere branş öğretmenlerinin girmesini istemektedir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin yaklaşık yarısı öğretim sürecinde soru-cevap tekniğini kullanmaktadır.