Konjoint analizi ve otomobil seçim kriterleri üzerine bir uygulama - Dinç, Yasin (My University, 2010)
Ürün veya hizmet sunan işletmeler için, bir ürün veya hizmete ait niteliklere ve bu niteliklere ilişkin düzeylere, tüketiciler tarafından atfedilen değeri bilmek önemli bir enformasyondur. Tüketiciler ise, ürün veya hizmet seçiminde birçok seçenek arasından karar verirken, kendilerine maksimum faydayı sağlayacak ürün veya hizmeti tercih etmektedirler. Konjoint Analizi, ikiden fazla nitelik içeren bir ürün veya hizmet için tüketicilerin satın alma davranışlarını modelleyen çok değişkenli istatistiksel bir analiz tekniğidir. Pazarlama araştırmalarında oldukça sık başvurulan Konjoint Analizi ile işletmeler, belirli bir ürün veya hizmette en çok tercih edilen özellikleri belirleyerek, ürün tasarımı ya da fiyatlandırma çalışmaları yapmak, pazar payını belirlemek vb. tahminlerde bulunmayı amaçlamaktadır. Otomobil seçimi, tüketicilerin birçok özelliği aynı anda göz önüne almasından dolayı oldukça komplike kararlardan biridir. Bu çalışmada, Konjoint Analizi kullanılarak tüketicilerin otomobil seçiminde önem verdikleri niteliklerin ve bu niteliklere ilişkin önemli düzeylerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uygulamada, otomobil sahibi olan ve otomobil sahibi olmayan 50’şer adet cevaplayıcıya ulaşılmış ve otomobillerin belirlenen niteliklerinin farklı düzeylerinden oluşan 16 kart anket şeklinde cevaplayıcıların değerlendirmelerine sunulmuştur. Elde edilen veriler otomobili olan ve olmayan cevaplayıcı grupları için ayrı ayrı analiz edilmiştir. Böylece otomobil sahibi olma durumunun, otomobil tercihi üzerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Konjoint Analizi, otomotiv, otomobil seçimi.

For companies that offer products or services, goods or services related to the qualifications and the quality levels, the value attributed by consumers to know the information is quite important. If consumers, product or service in the selection from many options while making desicions, they will provide max benefits of your products or services are preferred. Conjoint Analysis is, including two more qualifications for a product or service, consumer’s buying behaviour modeling is a multivariate statistical analysis techniques. Conjoint Analysis in marketing research and business are quite often referred to a particular product or service by identifying the most preferred features, product design,costing, or to do cross checking etc.to determine market share aims to make predictions. Car selections, that buyers consider the most features at the same time is a desicion is complicated. Under the light of this study, Conjoint Analysis of consumer characteristics and their importance in chosing a car that was aimed to determine the qualifications of the significant level. In practice, the car owner and car owner's non-answer has been reached and a 50 piece of cars at different levels of qualifications in the form of questionnaires consisting of 16 cards were presented to answer the users reviews. The data obtained from the vehicle and non-responder groups, which were analyzed seperately. Accordingly, the state of car ownership, car choice is tried to measure the impact. Key words: Conjoint Analysis, automotive, car selection.
Keywords: İstatistik; Konjoint Analizi; Otomotiv