Mülkiye Baytar Mektebi (1894-1922) - Polat, Hatice (My University, 2013)
MÜLKİYE BAYTAR MEKTEBİ; KURULUŞU VE İŞLEYİŞİ (1889-1922) Bu tez çalışmasında, II. Abdülhamid dönemi meslek yüksek okullarından biri olan ve modern veterinerlik eğitimi veren Mülkiye Baytar Mektebi (1889) anlatılmaktadır. Çalışmada Mülkiye Baytar Mektebi öncesi baytar eğitimi kısaca ele alındıktan sonra Mülkiye Baytar Mektebi’nin kuruluşu, mektep binası, öğrenci profili, müfredatı, muallimleri, sınavları, mezunları ve baytarlık alanında verilen eserler Osmanlı eğitim sürecinin modernleşmesi dikkate alınarak izah edilmiştir. Baytar, Mülkiye Baytar Mektebi, veteriner hekimlik, eğitim.

The foundation and work of MÜLKİYE BAYTAR MEKTEB (1889-1922) This study illustratres Mülkiye Baytar Mektebi which is one of the vocational high school and provides modern veterinarian education during Abdulhamid II reign. This research explains the foundation of Mülkiye Baytar Mekteb and its building, student profiles, curriculum, teachers, exams, graduates and works in the field of veterinary considering the process of Ottoman education modernization. Key words: Veterinar, Mülkiye Baytar Mekteb, veterinary medicine, education.
Keywords: Eğitim; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Tarih; Türkiye; Veteriner Hekimlik