Türk bankacılık sisteminde performans ölçümü ve yönetimi - Işıl, H. Özgür (My University, 2008)
TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNDE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ VE YÖNETİMİ Bu çalışmada Türk bankacılık sistemindeki performans ölçümü ve yönetimi uygulamaları incelenmiştir. Bu kapsamda üç soruya yanıt aranmıştır: (i) Türk bankacılığında performans ölçümü ve yönetimi ne şekilde uygulanmaktadır? (ii) Türk bankacılığında performans ölçümü ve yönetimine etkisi olan faktörler nelerdir? (iii) Türk bankacılığında performans ölçümü ve yönetiminin bankalar üzerindeki etkileri nelerdir? Çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın önemi, amacı, katkıları, sınırları ve kısıtları arz edilerek araştırma konusu kısaca tanıtılmıştır. Birinci bölümde konuya ilişkin temel kavramlar ve konunun tarihi gelişimi açıklanmıştır. İkinci bölümde araştırma yöntemine ilişkin bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde modern performans ölçümü ve yönetimi sistemleri tanıtılarak, bunların ortak özellikleri belirlenmiş; bu ortak özelliklere sahip olma derecesine göre sistemlerin sınıflandırıldığı bir analitik çerçeve geliştirilmiştir. Dördüncü bölümde performans ölçümü ve yönetimi uygulamalarına etkisi bulunan teknik – rasyonel ve kurumsal etkenler sunularak bir analitik çerçeve oluşturulmuştur. Beşinci bölümde performans ölçümü ve yönetiminin örgütlere ve çalışanlara ilişkin etkilerine ilişkin literatür özetlenmiş ve bu etkilerin incelenebileceği bir analitik çerçeve tasarlanmıştır. Altıncı bölüm yürütülen vaka araştırmasına ayrılmıştır. Araştırma sonuçlarının Türk bankacılık sistemine genelleştirilebilmesi amacıyla birden çok vakanın kesitsel olarak analiz edildiği bir çoğul vaka araştırması yapılmıştır. En fazla bilginin sağlanmasını teminen maksatlı bir seçimle farklı özelliklere sahip 5 banka tercih edilmiştir. Verinin derlenmesinde ve analizinde geliştirilmiş olan analitik çerçevelerden yararlanılmıştır. Verinin toplanmasının akabinde derlenen veriler ilk önce her banka için ayrı ayrı tahlil edilmiştir. Bundan sonra vakalar birarada değerlendirilerek genel bulgulara ulaşılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde araştırma değerlendirilerek bu konuya ilişkin gelecekte yapılacak araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.

PERFORMANCE MEASUREMENT AND MANAGEMENT IN TURKISH BANKING SYSTEM In this study, performance measurement and management (PMM) practices in Turkish banking system (TBS) were investigated by pursuing answers to three questions: (i) How was PMM practised in TBS? (ii) What factors impacted PMM practices in TBS? (iii) How did PMM practices effect banks in TBS? In the introduction section significance, purpose, contributions, delimitations and limitations of the study were explained. In the first chapter key concepts and historical development of PMM were presented. In the second chapter research methodology was introduced. Third chapter includes an overview of contemporary PMM frameworks and identified common aspects of those frameworks. This chapter ends with the introduction of the analytical framework for classifying PMM systems. In the fourth chapter factors which impact PMM practices were discussed and the analytical framework developed to identify them was introduced. In the fifth chapter, literature on the impact of PMM on organizations was surveyed and an analytical framework for investigating those effects was devised. The sixth chapter presents the case studies. To generalise research findings to the whole TBS, multiple cross-sectional case studies were conducted. A purposive selection of five banks with varying attributes was made. The developed analytical frameworks were utilized through the data collection and analysis processes. After data collection, a within-case analysis was performed for each of the banks, being followed by a cross-case analysis. In the final section an overview of the study and its findings were given along with conclusions drawn and recommendations for future research.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Performans Denetimi