Su kaynaklarından iktisadi amaçlı yararlanmanın hukuki rejimi - Arslanoğlu, Mehmet (My University, 2019)
Su kaynakları, Anayasanın 168. maddesi kapsamında Tabii Servet ve Kaynaklar içerisinde yer almaktadır. Bu bakımdan, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan su kaynakları, kamu malları tasnifi içerisinde sahipsiz mal niteliğinde kabul edilmektedir. Su kaynaklarından yararlanma, zorunlu ihtiyaçların giderilmesi amaçlı olabileceği gibi iktisadi amaca yönelik de olabilmektedir. Her ne kadar, bu mallar kamu malı olması sebebiyle ilkeler ve yararlanma usulleri bakımından diğer kamu mallarıyla aynı özellikleri gösterse de, kendine has özellikleri ve kullanılan alanların çeşitliliği nedeniyle hukuki rejim açısından kamu malından ayrıştığı hususlar bulunmaktadır. Ülkemizde, su kaynaklarından iktisadi amaçlı yararlanmada kullanılan usul ve esaslar, birden fazla yasada ve yönetmelikte düzenlenmiştir. Bu durum dikkate alındığında herbir iktisadi amaçlı yararlanma türünde kullanılan usul ve esasların kapsamlı şekilde incelenmesini gerekli kılmıştır. İşte bu çalışmanın amacı, bireylerin yaşamları için gerekli en temel ihtiyaçlarından olan su kaynaklarından arta kalan miktarın, özel hukuk kişileri tarafından iktisadi amaç doğrultusunda yararlanılmasının hukuksal çerçevesini ortaya koymaktır.

Waters resources are included in the scope of Natural Wealth and resources pursuant to Article 168 of Constitution. In this respect, waters resources shall be under the authority and at the disposal of the state and it is regarded as ownerless goods in the in the classification of public domain. Utilization of water resources can be aimed at meeting vital needs as well as economic purposes. Much these goods have the same characteristics the other public goods in terms of principles and procedure of utilization because they are public goods as there are some issues where they differ from the public goods in terms of legal regime due to their unique characteristics and the variety of areas used. In our country, procedures and basis used in the utilization of water resources for economic purposes are arranged in more than one law and regulation. Considering this situation necessitates to a thorough examination of the procedures and basis used for each type of economic purposes. Here the aim of this study is to determine the legal framework for the utilization of the surplus amount of water resources- one of the most basic needs of individuals necessary for life by private legal persons.
Keywords: Administrative Contract; Common Use; Genel Yararlanma; Hukuk; İdari Sözleşme; Kamu hukuku; Kamu Malları; Kira Sözleşmesi; Law; Özel Yararlanma; Public Domain; Public law; Rental Contract; Ruhsat; Special Use; Su Hakkı; Su Hukuku; Su Kaynakları; Su Kaynaklarından Yararlanma; Utilization of Water Resources; Water Law; Water Recources; Water Right