Gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasında uluslararası örgütlerin önemi ve rolü : TR BRICS örneği - Güler, Siret Naz (My University, 2020)
Ülkelerin kalkınmasında siyasal, yönetimsel, hukuki ve kurumsal faktörlerle birlikte sosyo- kültürel etmenler de çok önemlidir. Uluslararası örgütler, bu konularda ülkelerin etki alanlarını daha geniş bir ağa yaymakta yardımcı olmaktadır. Yükselen ekonomileri ile BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleri tüm dünya ülkeleri tarafından ilgi çekmektedirler. Bu çalışmada, öncelikle uluslararası örgütlerin gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomilere etkileri ve buradan yola çıkarak Türkiye-BRICS ülkelerinin ilişkileri araştırılmıştır. Dünya ticaretinde payını her geçen gün arttıran BRICS ülkeleri, Türkiye ile dış ticaretini de her geçen yıl arttırmaktadır. Bu ticaret ilişkisi, Türkiye’nin elde ettiği olumlu sonuçların yanı sıra, ithalat oranının ihracata göre fazlalığından kaynaklanan dış ticaret açığı gibi ekonomik sorunlara da neden olmaktadır.

Political, polity, law, institution and socio-cultural factors are very important for countries’ development. International organizations help to the countries for spread their effects to a wider network on these issues. BRICS (Brasil, Russia,India, China, South Africa) remark from all countries in the World with their growing power in their economy. In this study, firstly the effect of international organizations in emerging countries’ economies is investigated, starting from this point international trade relations between Turkey-BRICS is analised. BRICS countries which enhance the value day by day also enhance its value in trade with Turkey. Besides of all the positive results which Turkey achieves, economic problems accoure due to trade balance deficit.
Keywords: BRICS; Finance; International Organizations; International trade; Kalkınma; Maliye; Uluslararası Örgütler Development; Uluslararası ticaret