İşletmelerde kariyer planlaması ve Kara Kuvvetlerinde bir uygulama - Balcı, Nurgül (My University, 1999)
Son yıllarda ekonomik, teknolojik, sosyal ilerlemeler çalışma ortamını, iş-letmeleri ve insangücünü etkilemiştir. İşletmelerin çalışanlardan bekledikleri be-ceri,bilgi düzeyleri yükselirken, çalışanların da beklentileri değişmektedir. Uzun dönemde çalışan ve işletme açısından ortaya çıkacak değişiklikleri dikkate alarak, çalışanların yeteneklerinin yönlendirilmesi, bilgilerinin artırılması, bunların organizasyona yararlı bir biçimde dönüştürülmesi ve organizasyonun hedefleriyle bütünleştirilmesi gerekliliği, kariyer planlaması ihtiyacını ortaya çı-karmaktadır. Bu tezin amacı kariyer planlamasının işletme ve çalışanlar açısından ö-nemini vurgulamaktır. Kariyer planlamasının kapsamı, kariyer planlamasının birey ve örgüt açısından iki yönlü incelenmesi, kariyer seçiminde bireyi yönlen-diren faktörler ve kariyerin öznesi olarak örgüt incelenmiştir. Kariyer planlama-sının tarihsel süreç içindeki gelişimi ve kariyer planlamasının alt yapısı anlatıl-mış, insangücü gereksinmesinin planlamasındaki sayısal yöntemler verilmiş ve son bölümde silahlı kuvvetlerde bir uygulama yapılmıştır.

In the recent years, social, economical and technological advances have affected labor force, work field and companies, while the expectations of the company from the employees are increasing in terms of knowledge, ability and skill, the workers expectations are changing as well. In the long term, by taking the probable changes into consideration in terms of the employees and the company, the necessity of directing the skills of employees, increasing their knowledge, updating these qualifications into the organizational process productively and needing to integrate them with the goals of the organization make the career planning urgent. The objective of this thesis is to emphasize the importance of career planing in terms of employees and organization. In this thesis, the scope of ca-reer planning, the analysis of career planning in terms of individual and organi-zation bilaterally, the factors directive the individuals in making their choices and the organization as the subject of the career have been studied. The development of career planning in the course of historical process and its background are studied; quantative methods in the planning the need of labor force have been presented; and in the final part a field research has been run in the Turkish Army.
Keywords: PLANLAMA_YÖNETİM